Spotify, ruh haline göre kullanıcılara şarkı önerisinde bulunacak - Haberler - indir.com

Spotify, ruh haline göre kullanıcılara şarkı önerisinde bulunacak

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 21 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-01-29 19:01:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Uygulama

Popüler müzik dinleme platformu Spotify, kullanıcıların ruh haline göre şarkı öneri sunmak adına yeni bir patent aldı. Yeni Spotify patenti için elde edilen bilgilere bakıldığında ilginç bazı konular gün yüzüne geliyor. Spotfiy, tavsiyelerini geliştirmek için duygusal durum, cinsiyet, yaş ve aksan gibi değişiklikleri izlemeyi amaçlıyor.

Spotify kullanıcılara daha iyi önerilerde bulunacak

Music Business Worldwide tarafından hazırlanan raporlara göre müzik dinleme platformu Spotify, kullanıcıların konuşma ve arka plan gürültülerinin kayıtlarını kullanarak o an ne tarz müzikleri dinlemek istediklerini tahmin edecek bir algoritma üzerinde çalışıyor. Bu teknolojinin patentini aldığı hakkında bilgi varolan raporda, başvurunun 2018 yılında yaptığı 12 Ocak 2021 tarihinde ise onaylandığı dile getirildi. 

Spotify'a telefondaki diğer müzikleri dinleme özelliği nasıl çalışacak?Spotify'a telefondaki diğer müzikleri dinleme özelliği nasıl çalışacak?

Şirket tarafından alınan bu patent kullanıcının sesinden ‘tonlama, vurgu, ritim ve benzeri konuşma seslerinden‘ çıkarım yapılmasını sağlıyor. Söz konusu bu algoritma sayesinde aynı zamanda duygusal durum, cinsiyet, yaş, aksan ve hatta çevre sesleri gibi veriler elde ediliyor. O an kullanıcıların yanında farklı kişilerin olup olmadığını dahi tespit edecek olan bu algoritmanın, ses kaydına dayalı olarak tanımlama yapmak için konuşma tanımayı kullanabileceği dile getiriliyor. Herhangi bir kullanıcının konumunu veya yaşı hakkında bilgi sahibi olmak, muhtemelen Spotify'ın mevcut kullanıcılarının bulundukları bölge içerisinde özellikle de popüler olan müzikleri dinlemesi sağlanır. 

Şu an için Spotify'ın bu özelliği mobil ya da masaüstü uygulamasında nasıl kullanılacağı bilinmiyor olsa da tartışmalara kapı açabilir gibi gözüküyor. Öyle ki veri ihlali ve güvenliği konusunda bu kadar şüphe bulunurken bir uygulamanın kullanıcısının verilerini alenen topluyor olması eleştiri alabilir. Bir Spotify sözcüsüne göre şirket, bu patent gibi daha birçok başvuru yapıyor. Gelecekteki bazı projelerde söz konusu bu patenti görmek mümkün olabilir ya da görülmeyebilir. Bu patentler genellikle hayata geçirilen ürünlerde pek yer almıyor ve Spotify'ın da bu patentinin ne olacağı şu an için belli değildir. Bu bilgilere ek olarak Apple Music platformu da halihazırda kullanıcıların ruh haline göre arama yapması için imkan tanıyor. Spotify cephesinde yaşanan bu yenilik hakkında elde edilen bilgiler şu an için bu kadar olup konu hakkında daha verimli bilgiler elde edilmesi bekleniyor. 

 


İlgili uygulamalar
Spotify günlük ve haftalık abonelik sistemleri için harekete geçtiSpotify günlük ve haftalık abonelik sistemleri için harekete geçti
Spotify erişim sorunuyla gündemdeSpotify erişim sorunuyla gündemde
Spotify konsol sürümünde en çok dinlenenlerSpotify konsol sürümünde en çok dinlenenler

PAYLAŞ