Spotify artık sanatçılara daha çok söz hakkı tanıyacak - Haberler - indir.com

Spotify artık sanatçılara daha çok söz hakkı tanıyacak

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 36 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-11-04 12:00:03
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Teknoloji

Tüm dünyada kullanılan müzik dinleme platformu Spotify tarafından test edilmeye başlanan yeni bir özellik ile sanatçılar, algoritmanın hangi şarkıları önerebileceğine müdahale edebilecekler. Spotify'ın belirli bir şarkıya öncelik tanımasını isteyen sanatçılar, telif ücretinin bir kısmından feragat etmek zorunda kalacaklar. Dünyanın en popüler çevrimiçi müzik dinleme platformu olan Spotify, hem geniş müzik kütüphanesi hem de başarılı kabul edilen öneri algoritmasıyla kullanıcıları memnun etmeyi başarıyor. Haftalık Keşif, Zaman Kapsülü ya da Hot Hits gibi çalma listeleri, kullanıcılar spesifik olarak aratmışçasına nokta atışı şarkı önerilerinde bulunabiliyor.

Peki Spotify’ın sevebileceğiniz müzikleri nasıl nokta atışı tahmin ettiğini hiç merak ettiniz mi? Bunu basit bir şekilde şu örnekle açıklayabiliriz; R.E.M. dinlemeyi seven bir kullanıcıysanız Spotify muhtemelen size Dinosaur Jr. ya da alt-J önerecektir. Bunun temel sebebi ise R.E.M. dinleyenlerin çoğunlukla Dinosaur Jr. ya da alt-J de dinliyor olmaları. Platformun algoritması, tüm önerileri otomatik olarak gerçekleştiriyor ve kullanıcıların ya da sanatçıların öneriler üzerine manuel bir yaptırımı bulunmuyor. Yani en azından şu ana kadar durum bu şekildeydi. Zira Spotify, sanatçıların ya da yapım şirketlerinin önerilecek şarkılara etki edebilecekleri yeni bir özellik test etmeye başlamış durumda.

Spotify iOS 14 için wignet özelliğinin testlerine başladıSpotify iOS 14 için wignet özelliğinin testlerine başladı

Spotify'dan sanatçıları memnun edecek özellik

Söz konusu bu yeni özellik ile beraber sanatçılar ya da yapım şirketleri , kendileri için öncelikli olan şarkılar belirleyebilecek ve algoritma, ilgili şarkıyı sevebileceğini tespit ettiği kullanıcılara öncelik olarak bu şarkıları sunacaklar. Peki sanatçı ya da yapım şirketlerinin şarkılarını öncelikli hale getirmek için nasıl bir ‘bedel’ ödemesi gerekecek? Spotify, kariyerinin hangi basamağında olursa olsun tüm sanatçıların bu özellikten faydalanabilmesi için ‘öncelikli şarkı’ olarak adlandırabileceğimiz bu özellik için bir fiyat etiketi sunmayacak. Bunun yerine sanatçılar, söz konusu şarkı için “Promosyonlu telif ücretini kabul etmek durumunda kalacaklar.

Farklı bir deyişle ise Spotify, sanatçı ya da yapım şirketlerinden, seçmiş oldukları şarkıyı öncelikli hale getirmeleri karısında Spotify'dan kendilerine ödenen telif ücretinin bir kısmından feragat etmelerini isteyecek. Bu sayede hem sanatçıların şarkıları daha fazla kullanıcıya ulaşmış olacak hem de Spotify’ın hala ‘zarar eden bir şirket’ olmasına neden olan telif ücretleri azalmış olacak. Tahmin edileceği üzere Spotify, telif yükünü azaltmak isterken kullanıcı deneyiminden de ödün vermek istemiyor. Bu nedenle öne çıkarılan bir şarkı, kullanıcılar tarafında istatistiksel açıdan iyi bir performans göstermediyse öncelikli olmaktan çıkarılacak. Ancak öne çıkarılan şarkı popüler hale geldiyse, öncelikli konumunu koruyacak.


İlgili uygulamalar
Spotify Türkiye için kararını verdiSpotify Türkiye için kararını verdi
Spotify yayın lisansı için RTÜK'e resmi başvuru yaptıSpotify yayın lisansı için RTÜK'e resmi başvuru yaptı
Apple Music ve Spotify İngiliz Parlamentosu tarafından araştırılacakApple Music ve Spotify İngiliz Parlamentosu tarafından araştırılacak

PAYLAŞ