Spotify 2020 2. çeyrek mali raporunu açıkladı - Haberler - indir.com

Spotify 2020 2. çeyrek mali raporunu açıkladı

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 45 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-07-30 18:01:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Donanım

Dünyanın en çok kullanılan müzik platformu Spotify, 2020 yılının ikinci çeyreği için mali rapor bilgilerini açıkladı. Spotify tarafından yapılan bu açıklamalarda Spotify Premium abone sayısının 138 milyon olduğunu dile getirdi. Şirketin yılın ikinci çeyreğindeki net geliri ise 1.89 milyar dolar olarak gerçekleşti. Her geçen gün internet kullanımının yaygınlaşmasıyla beraber hayatımıza dahil olan yeniliklerden bir tanesi de çevrimiçi müzik platformları oldu. Kullanıcılar, bu platformlar sayesinde müzikleri tek tek indirip cep telefonlarına aktarma işlemini yapmaktan kurtuluyorlar. Çünkü çok cüzi miktarlar talep eden platformlar, kullanıcılara sınırsız müzik keyfi sunuyorlar. Çevrimiçi müzik platformları denince de akla ilk olarak, hiç şüphesiz Spotify geliyor.

Spotify bünyesinde yer alan yetkililer, bugün düzenledikleri bir toplantı kapsamında 2020'nin ikinci çeyreğinin nasıl geçtiğine dair bazı rakamları gün yüzüne çıkardı. Spotify tarafından yapılan açıklamalarda, platformun ücretli abone sayısının beklentilerin üzerinde olduğu ifade edildi. Fakat şirket, buna rağmen gelirler ve kar konusunda hedeflerine ulaşamadı. Konuyla ilgili olarak Spotify tarafından yapılan açıklamalara göre platformun aylık kullanıcı sayısı 299 milyona yükseldi. Bu da Spotify platformunu aktif kullanan tüketicilerde yüzde 29 oranında yükselişin olduğunu gösteriyor. Platform, 2020'nin ikinci çeyreğinde ise dünya genelinde 8 milyon yeni abone kazandı. 8 milyon yeni abone, Spotify platformunun yeni abone miktarının yıllık bazda yüzde 27 oranında arttığını gösteriyor. Açıklanan son rakamlara göre ise Spotify Premium kullanıcılarının sayısı, 138 milyon olarak karşımıza çıkıyor. 

Spotify'ın masaüstü sürümünün tasarımı yenileniyorSpotify'ın masaüstü sürümünün tasarımı yenileniyor

Konuyla ilgili olarak yetkililer tarafından yapılan açıklamalarda, işletme giderlerinin ve hisse senetleri ile ilgili giderlerdeki artışın yüzde 48 olduğu belirtildi. Reklam gelirlerinde de yüzde 21 oranında kayıp yaşanan Spotify, bu düşüşün temel nedeninin koronavirüs pandemisi olduğunu ifade ediyor. Yetkililere göre 30 Haziran tarihi itibarıyla da platform, COVID-19 salgını öncesindeki kullanım ve reklam seviyelerine ulaşmış durumda. Spotify, ilerleyen süreçler için kullanıcı sayılarındaki beklentilerinden söz etti. Yetkililer tarafından yapılan açıklamalara göre Spotify, bir sonraki çeyrek sonunda 317 milyon civarında aktif kullanıcıya sahip olacak. Bu kullanıcıların 144 milyon kadarınınsa Spotify Premium aboneleri olacağı ön görülüyor. Şirkete göre bir sonraki çeyrekte de platformun kullanıcı ve Premium abone sayısında ciddi artışlar yaşanacak.

Abone sayısı artmasına rağmen gelir gider dengesi istenilen seviyeyi kuramadı

Spotify'ın yetkilileri, konuyla ilgili olarak yaptıkları açıklamalarda şirketin gelir gider tablosu hakkında da açıklama yaptılar. Yapılan açıklamalarda Spotify'ın, 2020'nin ikinci çeyreğinde 1.89 milyar dolar gelirinin olduğu ve bu gelirin yıllık orandaki artışının yüzde 13 olduğu ifade edildi. Ancak şirket, net zararının 356 milyon euroya yükseldiğini ifade ediyor. Bu zararın nedenlerinden bir tanesi, Spotify Premium kullanıcılarından gelen gelirin yıllık bazda yüzde 9 azalması.

Spotify, 2020'nin ikinci çeyreği için hedeflediği zararı tutturamadı. Hatta aradaki beklentilerle net sonuçlar arasındaki fark, 126 milyon euro olarak gerçekleşti. Spotify, bu zararın ardındaki en büyük nedenin "sosyal masraflar" olduğunu ifade ediyor. Spotify'ın sosyal masraflardan kastettiği şeyse Spotify'ın çeşitli ülkelerde hisse senedi değerleri nedeniyle ödediği tazminatlar ve bazı yine bazı ülkelerdeki çalışanların maaşları (ve diğer giderleri).

Spotify'ın açıkladığı sonuçlar, edilen zararlardaki artışlara rağmen Spotify için olumluymuş gibi görünüyor. Çünkü şirket, platforma büyük yatırımlar yapıyor ve bu yatırımlar, kullanıcılar tarafından da kısa bir sürede benimseniyor. Özellikle de Spotify'ın ünlü isimlerle oluşturduğu podcast yayınları, kullanıcıları mest ediyor. Spotify'a göre podcast dinlenme oranları, yıllık bazda üç haneli oranlarda yükselmeye devam ediyor.


İlgili uygulamalar
Spotify popüler podcastler için yeni bir özellik eklediSpotify popüler podcastler için yeni bir özellik ekledi
Spotify'a şarkı indirme limiti nedir?Spotify'a şarkı indirme limiti nedir?
Spotify video podcast özelliği aktif edildiSpotify video podcast özelliği aktif edildi

PAYLAŞ