SpaceX'in Roketlerine Rakip Uzay Araçları - Haberler - indir.com

SpaceX'in Roketlerine Rakip Uzay Araçları

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 5 ''   Yayınlanma Zamanı : 2018-03-05 12:10:08
Editör : Nazlıhan Kılıç
Kategori : Teknoloji

2002 yılında Elon Musk tarafından kurulan  Space X, büyük başarılara imza atmayı başardı. Göndermiş olduğu Falcon Heavy ile de başarısını taçlandırdı. Elon Musk, Mars'ta koloni kurmak gibi bazı hedefleri  SpaceX sayesinde gerçekleştirmeyi planlıyor. 10 milyar dolar üzerinde bir fırlatma bütçesine sahip olan şirket, 2008 yılında büyük bir iflasın eşiğinden dönmüştü. Şimdi ise oldukça büyük çaplı yatırımlar yaparak uzay teknolojisi üzerinde çalışmalar yürütüyor. Bu kadar başarılı bir şirket de olsanız elbette rakibiniz olacaktır. Space X rakipleri ise şunlar;

 

United Launch Alliance

 

2005 yılında kurulan United Launch Alliance (ULA), Delta IV Heavy adlı roketiyle en ağır yükleri uzaya taşımayı hedefliyor.  Bu başarılı roketin fırlatma maliyeti Falcon Heavy'den çok daha pahalı. Delta IV Heavy için tek bir fırlatma maliyeti 300 milyon dolar.  

 

ArianeGroup

 

ArianeGroup oldukça düşük maliyetli roketler üreten bir firma,  Ariane 5 isimli roketi başarılı bir şekilde fırlatmışlardı. Şimdi ise  2020 yılında fırlatılması beklenen Ariane 6, Falcon 9 roketinden 2 kat daha fazla yük taşıyabilecek. İ. Ariane 6, SpaceX'in bütçesinden çok daha düşük bir bütçe sunmayı hedefliyor. Ayrıca tekrar kullanma özelliği de eklenecek.

Blue Origin

 

 

 2000 yılında Amazon'un kurucusu Jeff Bezos tarafından kurulan Blue Origin, Space X'in en büyük rakiplerinden biri olma özelliğine sahip. 2016 senesinde  duyurdukları New Glenn isimli roketler, yörüngeye dayanıklı olmasının yanı sıra, tekrar tekrar kullanılabilir olacak..

 

 

Stratolaunch Systems

 

 

Önümüzdeki sene havadan fırlatma yapacak olan bu başarılı roketin sahibi, Microsoft Kurucu ortağı Paul Allen'dan başkası değil. Roket 747-400 uçağından gücünü alacak.  226 tonluk bir roketi taşıyabilecek olan Stratolaunch, geleceğin şirketlerinden biri olmaya aday olarak Space X'e büyük rakip oluyor.

 

Çin

 

Özel şirketlerin dışında hükümetlerin de katıldığı bir yarış söz konusu. Bu yönde büyük araştırmalar yürüten Çin Hükumeti, hipersonik uzay aracı geliştiriyor. Bu uzay araçları yarı yeniden kullanılabilir özelliğine sahip olacak. 2025 yılında fırlatılması hedeflenen bu uzay aracının ardın yerine tamamen yeniden kullanılabilir araçlar geçirilecek.

 

NASA

 

 

Space Launch System" projesi büyük ilgi çeken Nasa bugünlerde bu roketi fırlatmaya hazırlanıyor. Yeni projesi için 23 milyar dolar harcayan Nasa, Mars yörüngesine oturabilmek için 210 milyar dolar gibi ütopik rakamlar belirliyor.




İlgili uygulamalar

PAYLAŞ