SpaceX Starlink Speedtest sonuçları çok tutarsız - Haberler - indir.com

SpaceX Starlink Speedtest sonuçları çok tutarsız

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 27 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-05-07 13:31:02
Editör : Hakan Göçmez
Kategori : Teknoloji

Elon Musk’ın büyük umutlarla geliştirdiği SpaceX Starlink teknolojisi, operatörlerin ve servis sağlayıcıların hizmet veremediği alanlarda internet sunmayı hedefliyor. Bu nedenle hizmetin internet ulaşımın zor olduğu alanlardaki performansı oldukça merak ediliyor. Konu ile ilgili Ookla tarafından yapılan ilk testlerde, sistemin yüksek hızlara erişebildiği ancak sonuçların oldukça tutarsız olduğu belirlendi.

Ookla’dan dikkat çeken rapor

Uydu internet hizmeti Starlink korsanın önüne geçecekUydu internet hizmeti Starlink korsanın önüne geçecek

Belirli alanlarda yüksek hızlara ulaşmayı başaran SpaceX Starlink, çoğu noktada kullanıcıların mevcut internet hızlarının altında kaldı. Tekrar tekrar yenilenen testlerde benzer sonuçların alınması, SpaceX Starlink Speedtest sonuçları konusunda genel bir izlenim elde edilmesini sağladı.

Hedefin çok altında kaldı

Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada'daki hizmet kapsamındaki alanlarda yapılan hız testlerinde SpaceX Starlink için belirlenen hedefin altında kalındı. Başlangıçta şirket tarafından belirlenen hedef hız 100 Mbps olarak açıklanmıştı. Ancak testlerdeki ortalama hızlar 40 Mbps ile 93 Mbps oldu. Amerika'daki ve Kanada'daki geniş bant hizmetlerinin dahi bu rakamların üzerinde olması başlangıç aşaması itibarıyla SpaceX Starlink için mevcut hızların yetersiz olduğunu gözler önüne serdi. Özellikle yüksek binaların ve insan yoğunluğunun fazla olduğu bölgelerde yeni teknolojinin hızının oldukça düşük olduğu görüldü. Uzun vadede mevcut teknolojinin nasıl bir kolaylık sunacağı önümüzdeki yıllarda belli olacak.

İnternet bağlantısının özellikle hizmet götürülemeyen alanlara yönelik geliştirilmiş olması ve şu andaki mevcut test sonuçları internet konusunda kullanıcıları tatmin etmeyebilir. Öyle ki mevcut testler ile birlikte yeni teknoloji hakkında mevcut teknolojinin bir yenilik getirmeyeceği ve gökyüzünde bir uydu çöplüğüne neden olacağı şeklinde yorumlar yapıldı.  Yapılan testlere göre bazı merkezlerdeki en yüksek hızlar şöyle;

ABD - Columbia County, Oregon'da 40,36 Mbps

ABD - California, Shasta County'de 93,09 Mbps

Kanada - Ontario'da 53.61 Mbps 

Kanada - Saskatchewan'da 80.57 Mbps

Hız testlerinde dikkat çekilen noktalardan bir diğer ise gecikme süreleri. Starlink gecikmesi ABD'de yüzde 486'ya, Kanada'da yüzde 369'a kadar yükseldi. Bu nedenle internet hızının düşük olmasının yanı sıra gecikme sürelerinin de yüksek olması, verimlilikte büyük bir handikap olarak görüldü.

Raporda paylaşılan veriler ise şöyle;





PAYLAŞ