SpaceX, Önümüzdeki Hafta Onlarca Starlink Uydusunu Uzaya Fırlatacak - Haberler - indir.com

SpaceX, Önümüzdeki Hafta Onlarca Starlink Uydusunu Uzaya Fırlatacak

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 45 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-05-10 14:02:02
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Teknoloji

SpaceX, uzun zamandır uzaydan yüksek hızlı internet sağlama projesiyle ilgili çalışmalar yapıyor. Şirket daha öncesinde bunun için uzaya internet uyduları gönderiyordu. Dünyanın etrafını 12 bin uydu ile çevrelemeyi hedefleyen firmanın amacı fiber hıza sahip kablosuz internet sağlamak. Aynı zamanda bu sayede kapsama alanı sorununu da ortadan kaldırmayı hedefleyen firmanın başkanı Gwynne Shotwll konu ile ilgili olarak geçtiğimiz gün bir açıklama yaptı.

Shotwell’in açıklamasına göre, Starlink 15 Mayıs’ta uzay yörüngesine binlerce uydu gönderecek.  2018 senesinden beri yapılan uydu yerleştirme çalışmalarını bitirmek için önemli bir adım adan şirket, önümüzdeki hafta yörüngeye fırlatılacak olan uyduların şuan için test uyduları olduğunun da altını çizdi. Shotwell’in açıklamalarına göre, şirket uyduları tam olarak kurmadan önce bazı testleri yapmak istiyor.

SpaceX'in yeni Mars projesi 2019'da gerçekleştirilecek!SpaceX'in yeni Mars projesi 2019'da gerçekleştirilecek!

SpaceX, ilk başarılı inişini ABD'de gerçekleştirdi.

Normal Uydular Ne Zaman Gönderilmeye Başlanacak?

Önümüzdeki hafta gönderilecek olan test uydularında, intersatellite bağlantısı olmayacağından uydular arası iletişim de olmayacak.  Shotwell, gönderilecek uyduların bu alanda yaptıkları çalışmayı daha net bir biçimde şekillendireceğini ifade etti. Elde edilen sonuçlara göre gelecek çalışma planını oluşturacak olan şirket, görünüşe göre bu teknolojide herhangi bir hata ya da aksilikle karşılaşmak istemiyor.

NASA, SpaceX ile Anlaştı

Shotwell, ekibin test uydularından gereken bilgileri aldıktan sonra, gerçek uydularında önümüzdeki aylarda fırlatılmaya başlanacağını açıkladı. Bu hizmetin şirkete maliyeti ise toplamda 10 milyar dolar. Uydu ağı ilk etapta 2020-2021 gibi sınırlı kapasitede olsa da, şirketin sağlayacağı hizmet şuan piyasaya bulunan internet hizmetlerinden çok daha hızlı çalışacak. SpaceX’in yeni hedefi ise 2024 senesine kadar yörüngeye iki binin üzerinde uydu yerleştirmek. Uzun vadede ise yörüngeye tam olarak 12 bin adet uydu yerleştirilecek.

Starlink yörüngeye göndereceği bu uydulardan yaklaşık 1600 tanesini 550 kilometrelik yüksekliğe yerleştirmeyi planlıyor. Uyduların alçak yörüngeye yerleştirilmesinden dolayı gelen ağın 15 milisaniye gecikmesi durumunun söz konusu olabileceğini belirten şirket, 550 kilometre yüksekliğe sahip olan bu uyduların ileride uzay çöpüne dönüşme ihtimalinin söz konusu olmadığının da altını çizdi. Yüksek koruma teknolojine sahip olan bu uyduların kalıcı bir ağ yaratacağını söyleyen şirket normal uyduların ne zaman gönderileceğini ise test uydularını gönderip denedikten sonra açıklayacağı tahmin ediliyor.


NASA, medya kuruluşlarını SpaceX Demo 1 uçuşlarına davet ettiNASA, medya kuruluşlarını SpaceX Demo 1 uçuşlarına davet etti
Mars'a gönderilecek olan SpaceX Starship işte böyle görünüyorMars'a gönderilecek olan SpaceX Starship işte böyle görünüyor
SpaceX'in İnsanlı Uçuşta Kullanacağı Crew Dragon Test Sırasında Sorun YaşadıSpaceX'in İnsanlı Uçuşta Kullanacağı Crew Dragon Test Sırasında Sorun Yaşadı

PAYLAŞ