Sosyal medyayı en çok kullanan ülke belli oldu - Haberler - indir.com

Sosyal medyayı en çok kullanan ülke belli oldu

Tahmini Okuma Süresi : 5 ' 26 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-12-26 18:59:03
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Donanım

Deloitte Global Mobil Kullanıcı Araştırması’nın 2019 senesinin sonuçları yayınlandı. Türkiye’deki kullanıcıların mobil cihaz kullanımlarına dair verilerin araştırılıp paylaşıldığı araştırmada sosyal medya kullanımında Türkiye’nin birinci olması dikkat çekti. Bunun yanı sıra mobil oyunu en çok kullanan kullanıcılarında Türkiye’deki kullanıcılar olduğu ortaya çıktı.

Türkiye’deki kullanıcıların kullanım alışkanlıkları şu şekilde;

Twitter, sosyal medya için merkezileşmemiş standartlar oluşturmaya hazırlanıyorTwitter, sosyal medya için merkezileşmemiş standartlar oluşturmaya hazırlanıyor
  • Twitter ve Instagram en çok kullanılan sosyal medya uygulaması
  • Çoğu kullanıcı her gün mobil oyun oynuyor
  • Market alışverişlerinin yerini artık akıllı telefonlar aldı
  • Artık daha az telefon değiştiriliyor
  • Birçok kullanıcı telefon bağımlılığından muzdarip
  • “Kullanım şartları ve koşulları”nı okumak zaman kaybı geliyor
  • 5G teknolojisi sabırsızlıkla bekleniyor

Sosyal medyaya rağbet büyük

Türkiye’deki kullanıcılar sosyal medyaya karşı yurt dışındaki kullanıcılardan daha ilgili. Araştırmalara göre Türkiye sosyal medyayı en çok kullanan ülke olarak karşımıza çıkıyor. Haberleşme uygulamalarına baktığımızda ise Türkiye’de bu alanda en çok kullanılan uygulamalar WhatsApp, Facebook Messenger ve Instagram. Kullanıcıların analiz puanına bakıldığında sosyal medya kullanımın 2017 senesinden bu yana 6 puan daha artmış olduğunu görüyoruz. Bu artışın tüm yaş gurubundaki kullanıcılar için geçerli olması ise araştırmanın şaşırtan detaylarından. Sosyal medya kullanımı cinsiyete göre değerlendirildiğinde ise erkeklerin kadınlara nazaran daha sık tercih ettiği uygulamalar arasında Instagram, Snapcahat ve TikTok uygulaması var. Kadınların kullanım alışkanlıklarına baktığımızda ise tüm bu uygulamaların gün içerisinde daha yoğun kullanıldığını görüyoruz. Snapchat uygulamasının kullanımı kadınlarda 14 puan daha fazlayken Instagram ve TikTok 12 puan daha yukarıda. Erkeklerin gün içerisinde en çok kullandıkları uygulama ise Twitter.

Tarihin En Başarısız Sosyal Medya Uygulamaları

Ülkenin %55’i mobil oyun bağımlısı

Türkiye’deki kullanıcıların kullanım alışkanlıklarına baktığımızda en şaşırtan bir diğer detay ise mobil oyun oynayan kullanıcıların ülkenin yüzde 55’ini kapsaması. Bu rakamların her gün oyun oynayan kullanıcılar için olduğunu da belirtelim. Oyun oynama alışkanlığıyla Türkiye anketin yapıldığı diğer ülkeleri geçerek “En çok mobil oyun oynan ülke” olmayı başarıyor. Yaş gruplarına göre bir inceleme yürütüldüğünde ise yüzde 55’lik dilimin yüzde 61’ini 35-44 yaş grubu kullanıcıların oluşturduğunu görüyoruz.

Kullanıcılar artık daha az telefon değiştiriyor

Türkiye’deki kullanıcıların akıllı telefonlarını değiştirme sıklığı incelendiğinde ise oranın 2017 senesine oranla azaldığını görüyoruz. 2017 senesinde sık cihaz değiştiren kullanıcıların oranı yüzde 64’ken bu yıl yüzde 58 olarak açıklandı. Tabi ki Türkiye’de cihaz değiştirme sıklığının azalmasında bazı nedenlerinde etkili olduğu düşünülmekte. Örneğin 2017 senesine oranla döviz kurlarının artması ve telefonların fiyat baskısının kullanıcıyı değişiklikten uzaklaştırdığına inanılıyor. Döviz kurlarındaki dalgalanma ve fiyatların artmasının yanı sıra ülkemizde artık 3.500 TL üzerinde telefonların sadece 6 taksitle alınabiliyor olması da satışı düşüren nedenler arasında.

Sosyal Medya'da Paylaşım Yapmak İçin En İyi Saatler

Global Mobil Kullanıcı Araştırması’nın 6 kıtada 28 ülkeden 44 bin 150 kişinin katılımıyla gerçekleştiğini açıklandı. Buna ek olarak açıklama yapan “Türkiye Teknoloji, Medya ve Telekomünikasyon Endüstrisi Lideri” Metin Aslantaş bu araştırmaların gelişen mobil teknolojilerinin hayatımızda yarattığı etkiye dair geniş perspektifler sunduğunu

 “Güncel durumu analiz ederken geleceğin nasıl şekilleneceğine dair öngörüleri de paylaşıyoruz. Bu anlamda sadece iş dünyasına değil, kültürel ve sosyal incelemeler yapan uzmanlara da bir veri kaynağı oluyor” açıklamasını yaptı. Araştırmanın bazı rakamları ise şöyle;

  • • Telefonunu devamlı kontrol etme ihtiyacı hisseden kullanıcılar: %46
  • • Aşırı telefon kullanımından dolayı fiziksel acı çeken kullanıcılar: %26
  • • Günde en az bir kere Instagram’da vakit geçiren kullanıcılar: %49
  • • Günde en az bir kere Twitter’da vakit geçirenler: %23
  • • Oyun oynamak için akıllı telefonunu tercih eden kullanıcılar %55
  • • Cep telefondan her gün oyun oynayan kullanıcılar: %50



Aktif sosyal medya kullanıcıları iş hayatında daha başarılı oluyor!Aktif sosyal medya kullanıcıları iş hayatında daha başarılı oluyor!
Türkiye'de sosyal medyaya ayrılan akıl almaz zaman!Türkiye'de sosyal medyaya ayrılan akıl almaz zaman!

PAYLAŞ