Sosyal Medyada Mahremiyet! - Haberler - indir.com

Sosyal Medyada Mahremiyet!

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 27 ''   Yayınlanma Zamanı : 2018-10-12 15:00:00
Editör : Emirkan Damar
Kategori : İnceleme

Sosyal medyayı farklı bi gözle incelersek, bugüne kadar sosyal medya alışkanlıklarımız,bağımlılıklarımız, hepsi sosyal medyada.Sosyal medyaya bu kadar bağımlı olmamızın nedenleri arasında ne yatıyor?

Gözetleme ve Teşhir Bağlantısı

İngiliz sosyal bilimcisi olan Kevin Robins'e göre "teknoloji davranışlarımızı gözetleme, bir anlamda son derece rutin bir şekilde dikizleme imkanı sunuyor." Ve yine İngiliz bilimci Kevin Robins'e göre insanların sosyal medyada sergiledikleri ve yaptığı herşey "keşfedilmesi gereken" ve "hiç araştırılmamış" bir alan gibidir. Yani aslında sosyal medyaya bu kadar bağımlı olma nedenimizin temellerine baktığımızda bizi güdüleyen insanların egolu tarafı "kendini teşhir etme" beğendirme özelliği varken, diğer taraftan "gözetleme" bitmek bilmeyen meraklarımız yatmakta.

Sosyal Medyada En Hızlı Büyüyen Platform 'Instagram'Sosyal Medyada En Hızlı Büyüyen Platform 'Instagram'

Önemli kişilikte görünmek

Sosyal medya davranışlarımız altında yatan sebeplerin arasında bir diğer sebep "önemli" bir insan gibi görünme ihtiyacı ve önemli bulunan insanlara yakın görünme güdüsü de sosyal medya davranışlarımızın bilinçaltı nedenleri arasında yer edindiği düşünülüyor.

Sosyal medyanın mahremiyetle ilişkisi

Sosyal medya ile birlikte belki üzerine çok düşünmesek de, teşhir etme hissiyatımızın mahremiyet hissiyatının üstünde olduğu sosyal medya bilimcileri ve kullanıcılar tarafından gözlemleniyor. Facebook ve ardından sosyal medyaya hükmeden Mark Zuckerbeg, 2010 yılının ilk aylarında kendisiyle yapılan bir röportajda (The Daily Telegraph, 2010), sıradan insanların kendileri ile ilgili giderek daha fazla mahrem bilgiyi paylaşmaya açık olduğunu yani bu alandaki sosyal normların da zamanla evrim geçirdiğini gözlemlediğini söylemiştir. Zuckerberg, Facebook'un güvenlik kurallarındaki değişikliklerin de, mevcut sosyal normları yansıtacak bir şekilde kendilerini yenilemelerinin sonucu olduğunu ne kadar uber'den önce en güvensiz sosyal medya olduğu bilinse dahi belirtmiştir. Böylece aslında bize işlenen o mahremiyet duygusunun sadece kültürel kodlarımızla alakalı olduğunu da bu şekilde düşünebiliriz.

Evlerimizde perdeyi açmazken her şeyimiz sosyal medyada!

Ortaya çıkan her teknolojinin bazı ideolojileri desteklediği kanısı hep aklımıza gelmiş ve düşündürmüştür. Evlerimizde eksik etmediğimiz en önemli gördüğümüz perdeyi açık bırakmaz kapatırken her şeyimiz paylaşımlarla sosyal medyada! Buradan yola çıkarsak sosyal medyanın da teşhiri körüklemek yoluyla ideolojik gözetimi kolaylaştıran bir medya türü olduğu önermesinde bulunulabilir mi?


Google Markalara Sosyal Medya Desteği Verecek!Google Markalara Sosyal Medya Desteği Verecek!

PAYLAŞ