Sosyal medya için yeni düzenlemeler yolda - Haberler - indir.com

Sosyal medya için yeni düzenlemeler yolda

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 0 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-08-17 14:30:02
Editör : Onur Köse
Kategori : Teknoloji

Türkiye gündeminde sosyal medya kapsamında bir düzenleme planı düşünceleri yayılmaya başlandı. Bu konudaki yeni bilgiler gündeme gelmeye devam ederken, Türkiye’de sosyal medya kanalları için yeni düzenlemelerin geleceği uzun bir süredir bekleniyordu. Yapılan resmi açıklamalar üzerinden ise konu hakkında yeni bilgiler edinildi. Ortaya çıkan ilk bilgilere göre bir kişiye hakaret edilmesi durumunda şüpheli için üç aydan 2 yıla kadar hapis yargılanması planlanıyor. Yalan haber yayan ve yapanlar için ise 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası hedefleniyor. Ek olarak BTK yada RTÜK içinde sosyal medyayı denetleme görevini yürütecek bir Sosyal Medya Başkanlığı’nın açılabileceği ifade ediliyor.

Konu hakkında hatırlayacak olursak Cumhurbaşkanı “Ben şahsen bu sosyal medayaya hiç olumlu bakmıyorum ve Meclis’in açılmasıyla birlikte de sosyal medyaya yönelik bir çalışmanın yapılması gereğine inanıyorum.” Demişti.

Sosyal medya denetimi için RTÜK benzeri bir kuruluş kurulabilirSosyal medya denetimi için RTÜK benzeri bir kuruluş kurulabilir

Türkiye için yeni sosyal medya düzenlemesi yolda

Konu hakkında geçtiğimiz ay Afyon Milletvekili ve Anayasa Komisyonu Başkanvekili Ali Özkaya, “Pek çok AB ülkesi Türkiye ile aynı tehdidi yaşıyor. Toplumun geniş kitlelerini baskı altına alıyor, normal hayatta suç olan sosyal medyada da suç fakat fake hesaplar nedeniyle suçla etkin mücadele yapılamıyor. Bu çözülmeli, herkesin kimliği bilinmeli. Sosyal medyada bir yalan haberi ya da terör suçunu, dezenformasyonu milyonlarca insan duyuyor” dedi.

Almanya’nın terör ve şiddetle alakalı değişen kanununa yönelik Özkaya, süreç için “Bunlar ‘terör’, ‘cinsel suçlar ve pornografi’, ‘din ve vicdan özgürlüğüne hakaret’, ‘yalan haber, dezenformasyon ve mezenformasyon.’ Dezenformasyon, yalanın bilerek yaygınlaştırılması, mezenformasyon ise bilmeden yaygınlaştırılması. Bizde de bu başlıkları göz önüne alarak çalışma yapılıyor” açıklamasını yapmıştı. “Almanya’da kanunda gösterilen hukuka aykırı içerik tespit edildiğinde, içeriğin yayından kaldırılması için sosyal ağ işletmelerine 24 saat süre tanınıyor” diyen Özkaya, “Aksi takdirde 50 milyon euroya kadar para cezası kesiliyor.




Activision Blizzard'ın sosyal medyadaki taciz iddiaları gündeme oturduActivision Blizzard'ın sosyal medyadaki taciz iddiaları gündeme oturdu
Türkiye sosyal medya düzenlemesinin planı ortaya çıktıTürkiye sosyal medya düzenlemesinin planı ortaya çıktı

PAYLAŞ