Sosyal medya düzenlemesi TBMM’den geçti - Haberler - indir.com

Sosyal medya düzenlemesi TBMM’den geçti

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 56 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-07-29 12:01:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Teknoloji

Son zamanlarda Türkiye2nin ana gündem konularından biri haline gelen sosyal medya yasa tasarısı bugün sabah saatlerinde TBMM'de kabul edildi ve "sosyal ağ sağlayıcı" tanıtımı hayatımıza girmiş oldu. Gece geç saatlere kadar devam eden görüşmelerinden ardından yasal hale gelen bu düzebleme, birçok kişiyi tedirgin ederken birçok kişi tarafından da "böyle bir düzenleme şart" şeklinde yorumlanıyor.

‘İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ kabul edildikten sonra TBMM, 1 Ekim’e kadar tatile girdi.

Sosyal medya düzenlemesi TBMM’den geçti!

Yasa tasarısının kabul edilmesiyle beraber artık, internet ortamında sosyal etkileşim amacıyla metin, görüntü, ses, konum gibi içerikleri oluşturmalarına, görüntülemelerine veya paylaşmalarına imkan sağlayan gerçek veya tüzel kişiler, sosyal ağ sağlayıcı olarak tanımlanıyor. Bununla beraber idari para cezaları, muhatabın yurt dışından olmasıyla BTK tarafından direk olarak muhataba bildirilecek. Bu Tebligat Kanunu’na göre yapılan tebligat hükmünde olacak. Bu bildirimin yapıldığı tarihi izleyen 5’inci günün sonunda tebligat yapılmış sayılacak.

Yasaya göre yeni sağlayıcılık bildiriminde bulunmaya veya yükümlülükleri yerine getirmeyen yer sağlayıcıları hakkında, 100 bin liradan 1 milyon liraya kadar idari para cezası kesilebilecek. Düzenleme ile içeriğin çıkarılması kararları, içerik ve yer sağlayıcılarına bildirilerek gereğinin yerine getirilmesi istenecek.

Türkiye'de temsilci bulundurulmak zorunda

Sosyal ağ sağlayıcılarının Türkiye'de temsilci bulunma zorunluluğu olacak. Şöyle ki günlük erişimi 1 milyondan fazla olan sosyal ağ sağlayıcılarının, en az 1 kişiyi Türkiye'de temsilci olarak bulundurması zorunlu tutuluyor. Bu kişinin iletişim bilgilerine kolayca ulaşılabilecek ve doğrudan sosyal ağ sağlayıcının internet sitesinde yer alacak. Sosyal ağ sağlayıcı bu kişinin kimlik ve iletişim bilgilerini BTK’ya bildirecek.

Sosyal ağ sağlayıcılara yapılan bildirimden itibaren 30 gün içinde bu yükümlülüğün yerine getirilmemesi halinde sosyal ağ sağlayıcıya 10 milyon lira idari para cezası verilecek. Verilen idari para cezasının tebliğinden itibaren 30 gün içinde bu yükümlülüğün yerine getirilmemesi halinde 30 milyon lira daha ceza verilecek. TBMM’deki görüşmeler sırasında AKP ve MHP’nin ortak önergesi ile teklife, taraflara ilişkin IP adresi, verilen hizmetin başlama ve bitiş zamanı, yararlanılan hizmetin türü, aktarılan veri miktarı ve varsa abone kimlik bilgilerini içeren ‘trafik bilgisi’ tanımına ‘port bilgisi’nin de eklenmesine ilişkin hüküm ihdas edildi. Söz konusu önerge kapsamında aynı IP adresini kullanan farklı kullanıcılar açısından yaşanabilecek mağduriyetlerin giderilmesi hedefleniyor.

İnternet bant genişliği daraltılacak, reklam yasağı uygulanacak

Yapılan takiplerin ardından ikinci kez idari para cezası verilmesi durumunda belirlenen süre zarfında yükümlülükler yerine getirilmezse, o sosyal ağ sağlayıcısına yeni reklam verilmesi yasaklanacak. Bu kapsamda yeni sözleşme kurulamayacak ve buna ilişkin para transferi yapılamayacak.

Reklam yasağı sonrasında yükümlülükler yerine getirilmezse, sosyal ağ sağlayıcının internet trafik bant genişliğinin yüzde 50 oranında daraltılması için Sulh Ceza Hakimliği’ne başvuru yolu açılıyor. Başvurunun kabulüne ilişkin hakim kararının uygulanmasından itibaren 30 gün içinde söz konusu yükümlülüğün yerine getirilmemesi halinde, bant genişliğinin yüzde 90 oranına kadar daraltılması için yeni bir başvuru yapılabilecek. Mahkemenin vermiş olduğu kararlar, bildirimden itibaren derhal ve en geç 4 saat içinde erişim sağlayıcıları tarafından yerine getirilecek. Temsilci belirleme ve bildirme yükümlülüğünün yerine getirilmesi halinde, verilen idari para cezalarının dörtte biri tahsil edilecek, reklam yasağı kaldırılacak ve hakim kararları kendiliğinden hükümsüz kalacak.




İlgili uygulamalar

PAYLAŞ