Sosyal medya devleri üç aylık reklam yasağıyla karşı karşıya - Haberler - indir.com

Sosyal medya devleri üç aylık reklam yasağıyla karşı karşıya

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 17 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-01-07 09:01:02
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Donanım

Bir süre önce yürürlüğe giren sosyal medya yasası gereğince hala ülkemize temsilci atamamış olan sosyal medya uygulamalarının reklam göstermeleri 3 ay yasaklanacak. Konu hakkında açıklama yapan

1 Ekim 2020 itibariyle sosyal medya yasası yürürlüğe girmişti. Bu yasa kapsamında ülkemizde kullanılan sosyal medya uygulamalarının Türkiye’ye temsilci atamaları gerekiyordu. Bunun için şirketlere bir süre verildi, ve bu süre zarfında temsilci atamayan şirketlere yüklü miktarlarda para cezası kesildi. Ancak bugün itibariyle verilen 30 günlük sürenin sonuna gelindi. Bu kapsamda hala temsilci atamayan yasaya göre Facebook ve TikTok gibi birçok uygulamaya 3 ay süreyle reklam yasağı alacak.

Sosyal medya devlerine 30'ar milyon TL para cezası!Sosyal medya devlerine 30'ar milyon TL para cezası!

Ancak bu yasakla birlikte Türkiye’de bu tarz platformlara reklam veren birçok şirketin ciddi bir zarara uğrayacağı düşünülüyor.  Alternatif Bilişim Derneği Başkanı Faruk Çayır, bu yasakla birlikte birçok KOBİ ve şirketin, bu yasak yüzünden platformlardan çekilme kararı alabileceğini dile getirdi. Ayrıca hala temsilci atamayan şirketlerin bu kararı sürdürmesi halinde, Instagram ve Facebook gibi popüler pek çok platforma bant sınırlaması getirilecek. 

Sosyal medya uygulamaları kullanılmaz hale gelebilir

Reklam yasağı ile birlikte, Türkiye’deki kullanıcılar işletmelerin uygulamalarda verdikleri reklamları göremeyecekler. Bu durum da birçok KOBİ ve işletme, bu platformlardan çekilmek zorunda kalacak ve dolayısıyla da zarara uğrayacak.

Konu hakkında açıklama yapan Faruk Çayır “Bu yasaklar fayda sağlamayacaktır. İnsanlar bir şekilde bu engellemeleri aşacaktır ama bu uygulamalar ülkemizin imajına zarar verecektir. Reklam yasağının uygulandığı süreçte birçok KOBİ ya da şirket reklam veremediği için zarara uğrayacak. Bir sonraki aşama olan bant daraltmayla insanlar buraya giremediğinde şirketlerin bu platformlara reklam vermesinin bir anlamı da kalmayacak. Ağ daraltıldığında KOBİ’ler de bu platformlarda reklam vermekten vazgeçecekler. VPN ya da başka olasılıklarla bu platformlar kullanılabilir belki ama bu da belli bir kitleyi aşmayacak. İşin açıkçası KOBİ’leri daha zor günler bekliyor.” Dedi.

YouTube reklam yasağı alan şirketler arasında olmayacak. Google’da ilk etaplarda temsilci göndermeyi reddedip para cezasına çarptırılmıştı. Ancak sonra bu kararından vazgeçen hatta Türkiye’de Kobi ve girişimcileri desteklemek için yeni hamlelerde bulunan şirket Türkiye’ye temsilci göndereceğini açıklamış ve bu açıklamanın ardından reklam yasağı alacak şirketler listesinden çıkarılmıştı.

Türkiye’ye temsilci atamayan ve reklam yasağı alacak sosyal medya uygulamaları

  • Instagram
  • Twitter
  • TikTok
  • Facebook
  • Periscope 
  • Dailymotion
  • Pinterest
  • LinkedIn



Sosyal medya şirketlerine ikinci büyük ceza kesildiSosyal medya şirketlerine ikinci büyük ceza kesildi
Reklam yasağı sosyal medya şirketlerini tedirgin ediyorReklam yasağı sosyal medya şirketlerini tedirgin ediyor

PAYLAŞ