Sosyal medya denetimi için RTÜK benzeri bir kuruluş kurulabilir - Haberler - indir.com

Sosyal medya denetimi için RTÜK benzeri bir kuruluş kurulabilir

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 47 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-07-12 10:30:02
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Teknoloji

Türkiye gazetesi tarafından yapılan bir habere göre sosyal medya için RTÜK benzeri bir kurum kurulabilir. Bu kurumun oluşturulma amacı ise sosyal medyada yalan haber ve dezenformasyonun önüne geçmek.

Türkiye gazetesinde yayımlanan bir habere göre MYK toplantısında tartışılan konulardan bir tanesi sosyal medya platformlarıyla ilgiliydi. Yücel Kayaoğlu’nun haberine göre sosyal medya platformları için RTÜK benzeri bir yapı kurulabilir. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu konuyla ilgili şunları söylediği kaydedildi:

Yeni sosyal medya Reklam ve Ticari Uygulamalar Kılavuzu neler içeriyor?Yeni sosyal medya Reklam ve Ticari Uygulamalar Kılavuzu neler içeriyor?

Kemal Kılıçdaroğlu’nun yaptığı şey yalan haber yayma değil. Bu bir dezenformasyon. AB’de dezenformasyon, terör suçu ile eş değer tutuluyor ve ona göre cezalar veriliyor. Biz de yalan haberin yanında dezenformasyon suçunu tanımlamalıyız ve buna göre cezalar getirmeliyiz. Bu konuda bir çalışma yapalım. Birçok ülke, bu konuda hukuki adımlar attı, biz de bunu gündemimize alalım.

Buna ek olarak güvenilir kaynaklardan alındığı belirtilen bilgiye göre bu yapının kurulmasına neden olacak bu sorunla ilgili farklı toplum kesimlerinden ve muhalefetten de talep var. Soruna yönelik nasıl bir çözüm üretilebileceğiyse haberin kaynağı olan AK Parti kurmayları tarafından şu şekilde açıklandı:

Bir denetim mekanizması oluşturulabilir. RTÜK benzeri bir yapının kurulması düşünülebilir. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun (BTK) da desteği ile uzmanlardan oluşan bir yapı kurulabilir. Özellikle son bir yıldır, sahte hesaplar ve sosyal medya ajansları üzerinden yapılan manipülatif paylaşımlara yönelik denetim mekanizması kurulmalı.

Reklam yasağı sosyal medya şirketlerini tedirgin ediyor

Sosyal medyadaki sorunlara ilişkinse yaşanan güncel olaylardan birisi örnek verildi:

Örneğin son Elmalı davası olayında, dosyanın içeriğini bile bilmeyen binlerce kişi, binlerce aslı astarı olmayan şeyler paylaştı. Davaya bakan hâkimler linç edildi. Bu paylaşımları yapanların dosyadan haberi bile yok hâlbuki. Veya başka bir konuda doğru olmayan bir paylaşım yapılıyor, sosyal medyada hızla viral oluyor. Algı olgunun önüne geçiyor. Bu çok tehlikeli.

Ancak tabi ki de henüz sosyal medya platformları için böyle bir denetim mekanizmasının kurulup kurulmayacağı netleştirilmiş değil. Ancak sosyal medya platformları hayatımızın bir parçası oldukça bu ve benzeri haberlerle daha sık karşılaşacağız gibi duruyor.


Sosyal medya platformları ilk raporlarını bu ay BTK'ya sunacakSosyal medya platformları ilk raporlarını bu ay BTK'ya sunacak
Donald Trump tüm sosyal medya platformlarına dava açtı!Donald Trump tüm sosyal medya platformlarına dava açtı!

PAYLAŞ