Sosyal Medya Başkanlığı ile gelecek yaptırımlar açıklandı - Haberler - indir.com

Sosyal Medya Başkanlığı ile gelecek yaptırımlar açıklandı

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 15 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-08-18 09:00:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Sosyal Medya

Türkiye'nin Almanya sosyal medya çalışmalarını inceleyerek benzer bir çalışma hazırlığı içerisinde olduğu sürecin son aşamasına gelindi. Sosyal Medya Başkanlığı yakın zamanda açılıyor. 

Ekim ayı içerisinde meclis gündeminde yer alması beklenen sosyal medya yasası ile ilgili olarak çeşitli ayrıntılar ortaya çıkmaya başladı. Hükümetin yasa düzenlemeleri hakkında son noktaya gelindiğini dile getirirken, yalan ve asılsız haberler karşısında ciddi yaptırımlar söz konusu olacak. 

Sosyal medya platformları ilk raporlarını bu ay BTK'ya sunacakSosyal medya platformları ilk raporlarını bu ay BTK'ya sunacak

Yalan ve asılsız bilgilere 5 yıla kadar hapis

Almanya, İngiltere ve Fransa ile Avrupa Birliği ülkelerinin benimsediği sosyal medya düzenlemelerinin detaylarını inceleyen hükümet, Türkiye'ye özel bir model hazırlamada son adıma gelindi. Almanya'da kullanılan bu düzenlemenin ülkemizde de bir benzerinin uygulanmasına yakın gözüyle bakılırken bazı cezai yaptırımlar da yasaya tabii tutulacak. Türkiye gazetesinde yer alan haberlere göre, sosyal medya üzerinden herhangi bir kişiye hakaret edilmesi halinde şüpheli olan kişi için 3 aydan 2 yıla kadar hapis istemi ile yargılanacak. Yalan ve asılsız olduğu belirlenen haberler yapan ve yayanlar için ise 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası istenecek. Yasada mevcut suçların cezai yaptırımları ise artırılacak. 

Örnek vermek gerekirse, TCK 125'inci maddesinde kamu görevlilerine karşı görevinden ötürü hakaret suçunu işleyen herhangi bir kişiye verilecek cezanın bir yılın altında olmayacağı yasa altına alınıyor. Aynı zamanda suçun ağırlığı, sonucu, kişinin mevkisi, sosyal statüsü ve kastı gibi detayların da ceza yaptırımında dikkate alınması ile ilgili olarak değerlendirmelerin yapıldığı dile getirildi. 

Sosyal Medya Başkanlığı geliyor

Yalan ve asılsız haberler için bir denetleme kurumunun kurulması da planlar dahilindedir. Buna göre ise Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) bünyesinde denetleme görevini üstlenecek bir Sosyal Medya Başkanlığı kurulması planlanıyor. Türkiye’nin rol model aldığı Almanya’da 2017 yılında kullanıma aldığı ve katalog suçlar altında 4 farklı başlıklı ele alınan yasa içerisinde terör, cinsel suçlar ve pornografi, din ve vicdan özgürlüğüne hakaret, yalan haber, dezenformasyon ve mezenformasyon (sosyal medyada yayılan aslı olmayan içerik) suçları kategoriler haline getiriliyor. Yine Almanya'da suçlu bulunan herhangi bir sosyal medya kullanıcısı 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası yaptırımı söz konusu olacak. 

 


Donald Trump tüm sosyal medya platformlarına dava açtı!Donald Trump tüm sosyal medya platformlarına dava açtı!
Sosyal medya denetimi için RTÜK benzeri bir kuruluş kurulabilirSosyal medya denetimi için RTÜK benzeri bir kuruluş kurulabilir
Activision Blizzard'ın sosyal medyadaki taciz iddiaları gündeme oturduActivision Blizzard'ın sosyal medyadaki taciz iddiaları gündeme oturdu

PAYLAŞ