Sony tekelcilik nedeniyle davalık oluyor - Haberler - indir.com

Sony tekelcilik nedeniyle davalık oluyor

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 32 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-05-07 09:21:02
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Teknoloji

 

PlayStation’ların üreticisi olan Sony tekelcilik suçlamalarıyla karşı karşıya kalan şirketler arasına girdi. PlayStation için oyun kodlarını sadece PS Store üzerinden satan şirkete bir kullanıcı tekelcilik davası açtı.

PlayStation Store'da altın hafta indirimleri %80 indirimle başladıPlayStation Store'da altın hafta indirimleri %80 indirimle başladı

İki sene önce Sony, PlayStation’lar için oyun kodu satışlarını durdurmuştu. Best Buy, Walmart ve Amazon gibi üçüncü şirketleri tamamen saf dışı bırakan şirket bu hamlesiyle tüm kullanıcılarını PS Store’a bağlamıştı. Ancak bu durum kullanıcıların pek de hoşuna gitmedi. Çünkü Sony’nin yayımladığı oyun kodları neredeyse DVD fiyatlarıydı.

Şirket bu konu hakkında kullanıcılarından çok fazla tepki alsa da fiyat politikasından vazgeçmemişti. Geçtiğimiz günlerde bu durumdan iyice rahatsız olan bir PlayStation kullanıcısı şirkete oldukça ciddi bir suçlamada bulundu. Sony’nin PlayStation oyunları için tekelcilik yaptığını ve bu nedenle fiyatlara da istediği aralığa çekebildiğini iddia eden kullanıcı, şirketin rekabet üzeri fiyatlar uyguladığını iddia etti. Bu konuda pek çok kullanıcının aynı fikirde olması da davanın yakında bir toplu davaya dönüşebileceğini gösteriyor. Eğer tekelcilik davası bir toplu davaya dönüşürse Sony’i ilerleyen günlerde zor bir süreç bekliyor demektir.

Sony'e toplu dava açılabilir

Hatırlarsanız daha önce Google’a karşı da defalarca tekelcilik davaları açılmış, şirket bu davalar sonucunda yüklü miktarlarda tazminat ödemek durumunda kalmıştı. En son Türkiye’de de Google’a  “Alışveriş Reklamları” nedeniyle tekelcilik suçlamaları gelmiş ve bu reklamlar yayından kalkmıştı. Tekelcilik davaları genelde şirketlerin lehine sonuçlanmıyor ve teknoloji devleri yüklü miktarlar ödemek durumunda kalınıyor. Sony’e dava açanın bir kullanıcı olması davanın toplu davaya dönüşebilme riskini taşıyor. Eğer bu gerçekleşirse şirket epey yüklü bir tazminat ödemek zorunda kalabilir. Kaliforniya Bölge Mahkemesi aracılığıyla açılan davanın sonunda mahkeme Sony’ye ağır yaptırımlar uygulayabilir.

Epic Games'i Apple davasında komik duruma düştü

Ancak bu süreçte davayla mücadele eden tek şirket Sony’de değil. Apple ve Epic Games arasındaki benzer bir dava hala devam ediyor. Sony’nin bu davadan önce suçlu kabul edilmesi Apple ile Epic Games arasındaki davaya da emsal gösterilebilir. Aynı şekilde Apple'ın Epic Games'e karşı suçlu bulunması da Sony davası için bir emsal oluşturabilir gibi duruyor. İlerleyen dönemlerde şirketlerin davalarının nasıl sonuçlanacağını birlikte göreceğiz.


Among Us PlayStation platformuna geliyor!Among Us PlayStation platformuna geliyor!
PlayStation'lar Discord ile entegreli çalışacakPlayStation'lar Discord ile entegreli çalışacak

PAYLAŞ