Sony kullanıcıların kontrolcü alışkanlığını bozuyor! - Haberler - indir.com

Sony kullanıcıların kontrolcü alışkanlığını bozuyor!

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 41 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-10-06 14:15:02
Editör : Görkem Günay
Kategori : Donanım

Playstation 5’in tanıtılmasının kısa süre sonrasında DualSense kontrolcüsünde bazı ufak değişikliklerin olabileceğine dair söylentiler sektörde dolaşıyordu. Tuşlarda yapılan değişiklik, Japon kullanıcıların 26 yıllık alışkanlığını  bozacak gibi duruyor.

Çok yakında heyecanla bekleyen kullanıcıları ile buluşacak olan Playstation 5, Japon kullanıcılarını üzecek gibi duruyor. SonyPlaystation 5 ile gelecek olan DualSense kontrolcüsünde sürpriz bir şekilde tuş değişikliğine gidiyor. SlashGear’da yer alan habere göre ‘X’ ve ‘O’ tuşlarında değişikliğe giden Sony, Japonların 26 yıllık alışkanlığını bozacak. Kullanıcıların ise buna pek de sıcak bakmadığını belirtmek gerek.

Xbox Series X ve Series S için Türkiye fiyatları belli olduXbox Series X ve Series S için Türkiye fiyatları belli oldu

Wow, this is big news for UI/UX. PlayStation 5 will use the X button to confirm by default for ALL REGIONS including Japan, who previously used O to confirm for the past 26 years. Muscle memory frustration for the nearly 10M PS users in Japan coming up.https://t.co/Heo7XaWjsk — Kenji Iguchi (@needle_e) October 4, 2020

 

X’ ve ‘O’ değişimi, Japon kullanıcıları zorlayacak

Japon kullanıcılar için konsol ilk çıktığı zamandan beri ters işlev barındıran ‘X’ ve ‘O’ tuşları, dünyanın geri kalanına uydurulacak. Batı dünyasında genellikle ‘X’ tuşu seçeneği onaylar ve kabul ederken ‘O’ tuşu ise ret ve geri alma işlemleri için kullanılıyordu. Japonya’da tam tersi şekilde kullanılmaya alışılmış olan tuşlar artık dünyayla aynı standardı kazanıyor. Bizler için pek önemli bir gelişme olmasa da Sony’nin kalbi Japonya’da gerçekleştirilecek olan bu değişiklik, Japon oyuncuların 26 yıllık kas hafızasını silmek anlamına geliyor.

Sony, Famicom’dan gelen alışkanlığı değiştiriyor

Japonlar için ‘O’ sembolik olarak ‘iyi’ veya ‘tamam’ şeklinde yorumlanıyor. Famicom ile gelen ters tuş dizilimi anlayışı Japonya’da konsolun çıkışından beri değişikliğe uğramadan aynı şekilde tutuluyordu. Xbox’ın bu tuş dizilimini değiştirmemesine karşın Sony, Japon kullanıcıların alışkanlıklarını değiştirmek istememişti.

Nintendo tarafında halen aynı tutulan tuş dizilimi ve kullanıcı alışkanlıkları ise ilerleyen günlerde Japon tüketiciler ile buluşacak olan Playstation 5 için beklenmedik sonuçlar doğurabilir. Japon kullanıcıların bu değişikliğe ne tepki vereceği ise merak konusu.



PAYLAŞ