Siyasi reklam kısıtlamalarına Google da katılıyor - Haberler - indir.com

Siyasi reklam kısıtlamalarına Google da katılıyor

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 42 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-11-21 11:03:02
Editör : Görkem Günay
Kategori : Teknoloji

Yeni bir karar ile reklam verme koşullarını sertleştirme yoluna giden Google, siyaset içerikli reklamların kullanıcı hedeflemelerinde eskisi kadar esnek olunmayacağını belirtti. Bu açıklamayla birlikte siyasi reklamların ciddi manada kısıtlanmış olacağını görebiliyoruz.

İnternetin günden güne büyümesi ve kullanıcı sayısını her geçen gün daha da arttırması ile birlikte hayatımızda birçok şey değişti. Çünkü internet, dünyanın neresinde olursa olsunlar kullanıcılarına aynı anda ulaşabiliyor ve onları harekete geçirebiliyor. Bununla ilgili en büyük örneği geçtiğimiz yıllarda seçime giden ABD'de görmüştük. Başkan Donald Trump'ın seçimler için Facebook ile bir anlaşma yapması ve ortak çalışma yürütmesi bu konudaki örneklerden birisi olarak görülebilir. 

Google Stadia, 22 oyun ile birlikte bugün hayata geçtiGoogle Stadia, 22 oyun ile birlikte bugün hayata geçti

Google gelecek dönemler için radikal bir karar almaya hazırlanıyor. Bu karar, kullanıcılara siyasi reklamların ciddi manada kısıtlama geleceği yönünde. 

Bilindiği üzere Google bünyesinde herhangi bir şey üzerinde dilediğiniz gibi reklam verebilirsiniz. Hatta kendinizle ilgili dahi reklam verebilir ve sosyal medya hesaplarınızı Google reklamları aracılığı ile insanlara duyurabilirsiniz. Pek tabii bu durum siyasiler için de geçerli. Bilhassa seçim dönemlerinde adını, bağlı olduğu grubu ve yapacaklarını daha çok insana duyurmak isteyen siyasiler Google ile reklam verebiliyorlar. Fakat Google, artık bu hedef kitlesinin kapsamını daraltma yoluna gidecek. 

Google bu yeni düzenlemesi 6 Ocak 2020'den itibaren hayatımızda yerini alacak. Bu uygulamanın ardından reklam verecek olan siyasiler, hitap edecekleri kitleyi sadece yaş, cinsiyet ve yaşadıkları bölgelerin posta kodlarına göre hedefleyecekler. Fakat mevcut durumda oluğu gibi seçmen kişilerin yaşadıkları bölgelere ve seçmen kayıtlarına dayanarak reklam hedeflemesi yapması mümkün olmayacak. 

Google tarafından gerçekleştirilen açıklamalarda, kullanıcıların siyasi reklamlara karşı duydukları güvenlerin daha da artması için böyle bir düzenleme getirileceği ifade edildi. Tabiki böyle bir yasağı hayata geçiren tek şirket Google değil. Geçtiğimiz Ekim ayı içerisinde Twitter CEO'su Jack Dorsey, siyaset içerikli reklamların tamamen engelleneceğini duyurmuştu. Dorsey'in yaptığı bu açıklamalarında yer alan konuyla ilgili detaylı bilgilendirmenin 22 Kasımda (yarın) yapılacağı bildirildi. 

Google'ın almış olduğu bu karar, Twitter'a benzerlik gösteriyor. Alınan bu karar siyasi reklam verenler üzerinde ciddi bir etki bırakacak gibi görünüyor. Çünkü Google'ın reklam algoritması, dünya üzerindeki tüm kullanıcılara ulaşacak kadar geniş. Ayrıca dünyanın her yerinde siyasiler Google'da reklam verme konusunda oldukça cömert davranıyor. Örnek olarak ABD'de sadece 2018 yılında 127 milyon dolarlık siyasi reklam verilmiş durumda. 


Google Fotoğraflar video editörü geliyorGoogle Fotoğraflar video editörü geliyor

PAYLAŞ