Siber saldırıların yeni hedefi 3 boyutlu yazıcılar - Haberler - indir.com

Siber saldırıların yeni hedefi 3 boyutlu yazıcılar

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 30 ''   Yayınlanma Zamanı : 2018-09-06 11:40:00
Editör : Furkan Arıcan
Kategori : Donanım

3 boyutlu yazıcılar, güvenlik riskleri ve siber saldırılara uygun olması siber korsanlarının dikkatini daha çok çektiğini ifade eden WatchGuard’ın Türkiye ve Yunanistan Ülke Müdürü Yusuf Evmez, bize bazı tavsiyelerde bulunuyor.

Yakın bir tarihte 3 boyutlu yazıcıların yaygınlaşacağı bir gerçek. Yaygınlşaşacak olan 3 boyutlu yazıcılar beraberinde de birçok yenilikle birlikte gelecek. Şu an için ev ortamında kullanılmayan 3 boyutlu yazıcılar yakın bir tarihte yaygı bir şekilde evlerde de kullanılmaya başlanacak. Oldukça yararlı ve eğlenceli olan 3 boyutlu yazıcılar, güvenlik riskleri ve siber saldırılara uygun olması siber korsanlarının dikkatini cezbeder durumda. Hal böyle olunca 3 boyutlu yazıcı üreticilerin bir an önce tedbir alması gerekiyor. Bu anlamda neler yapılabileceğine dikkat çeken WatchGuard’ın Türkiye ve Yunanistan Ülke Müdürü Yusuf Evmez, bize bazı tavsiyelerde bulunuyor.

Yazıcılardan alınan son çıktı ise siber saldırıcılar tarafından sabote edilebileceği gibi korsanlar diledikleri gibi üretim yapabiliyor.  

Güvenlik zafiyetleri kolayca oluşabilen 3 boyutlu yazıcıların, ilk akla gelen endişe yazılımdan kaynaklanan güvenlik açıkları olarak öne çıkıyor. Diğer açık ise ağa bağlı olarak çalışan bu yazıcıların güvenlik açığından dolayı diğer cihazları da etkilemesi olası bir durum. Bu yazıcılardan alınan son çıktı ise siber saldırıcılar tarafından sabote edilebileceği gibi korsanlar diledikleri gibi üretim yapabiliyor.  

“Kullanıcıların bilgisayarları kadar yazıcılarının da güvenliğine dikkat etmesini ve yazılım güncellemelerini takip etmesini öneriyorum.”

Bilgisayarlarda olduğu gibi üç boyutlu yazıcılarda da kötü niyeti olan kişilerin bu açıktan faydalanabileceğinin altını çizen Yusuf Evmez, “Bu sorunu hafifletmek için üreticilerin cihaz güvenliğini temel alması gerekiyor. Kullanıcıların bilgisayarları kadar yazıcılarının da güvenliğine dikkat etmesini ve yazılım güncellemelerini takip etmesini öneriyorum.” şeklinde konuştu. Evmez, “Sorunlu bir yazıcının veya yazıcı sunucusunun direkt ya da dolaylı fark etmeksizin bir ağa bağlanması saldırı yüzeyini genişletebiliyor. Yazıcı kendi güvenlik açıklarını çevreye bu şekilde yayabiliyor ve ağa bağlanan başka bir cihazı da riske atabiliyor. Her ne kadar bu sorunun ilk çözümü 3 boyutlu yazıcı üreticilerinin sorumluluğunda olsa da yazıcı sahiplerinin ağ güvenliği sağlayarak cihazlarını daha güvenli hale getirmede rol alması gerekiyor." ifadelerini kullandı. 





PAYLAŞ