Siber pazartesi nedir? Cyber monday nedir? Neden indirim yapılır? - Haberler - indir.com

Siber pazartesi nedir? Cyber monday nedir? Neden indirim yapılır?

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 39 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-11-19 15:33:02
Editör : Onur Köse
Kategori : Donanım

Kara Cuma gününün alternatifi olan Siber Pazartesi nedir ve nasıl oluştu gibi sorunların cevabını bu içeriğimizde sizlere vereceğiz. İnternet ortamında dönem dönem çeşitli indirim günleri gerçekleştiriliyor. Bu günler çeşitli isimler ile adlandırılırken, en çok bilinenler arasında Black Friday veya Cyber Monday oluyor. Kara Cuma ve Siber Pazartesi günleri arasında ne gibi farklar ve hangisi daha avantajlı tüm detaylarıyla bakacağız. Tüm bu günlerin Kasım ayının sonlarına doğru denk geldiği gözüküyor. Birçok yabancı ülkede Aralık ayı civarı  tatil sezonu olduğu için yılbaşı alışverişlerinin büyük bir çoğunluğu ise Kasım ayı sonlarında gerçekleştiriliyor. Bu sebepten ötürü Siber Pazartesi günü Kara Cuma ile çok yakın ve benzer bir zamanda gerçekleşiyor.

Siber Pazartesi 2019 indirimleri ne zaman başlıyor?

Black Friday, Honor'a yaradıBlack Friday, Honor'a yaradı

Siber Pazartesi günü Kara Cuma’nın gerçekleşeceği gün olan Pazartesi’nin hemen ardındaki Pazartesi günü gerçekleşiyor. Bu noktada Siber Pazartesi 2019 yılında 2 Aralık Pazartesi günü gerçekleşecek diyebiliriz. Ancak indirim tarihleri kara Cuma gibi esneklik gösterebiliyor. Siber Pazartesi ilk olarak 2005 yılında gerçekleştirildi. Etkinliği başlatan ve bu ismi veren kuruluş ise Shop.org oldu. O zaman hızlı internet bağlantısı ve kolay online alışveriş yapma imkanı bulunmuyordu. Ancak Pazartesi günleri internet alışverişlerinde bir artış gözlemleniyordu. Büyük mağazalar ise internette geçerli indirimler yapmaya başladılar. Siber Pazartesi hamlesi ise Black Friday ile yarışabilmesi için gerçekleştirildi.

O dönemdeki araştırmalar Pazartesi günleri internet üzerinden yapılan alışverişler de yükseliş gözlemlendi. Bu durum ile beraber Siber Pazartesi adı verildi.

Siber Pazartesi ve Kara Cuma Farkları

Bu iki etkinlik arasındaki en büyük fark ise Kara Cuma Perakende, Siber Pazartesi’nin ise internet üzerinden satış yapması mantığı bulunuyor. Öyle ki ilk çıktığı dönemde Cuma günleri mağazalara, Pazartesi günleri ise bilgisayarların başına gidiliyordu. Ancak günümüzde ise Kara Cuma günü de internet üzerinden büyük indirimler ile gerçekleşiyor.

Hangi gün indirim daha fazla?

Kara Cuma indirim oranları Siber Pazartesi’ye göre daha yüksek oranda gerçekleşiyor. Öyle ki perakende satış tarafında mağazalar zarar etmeyi göze alarak müşteri çekmeyi tercih ediyorlar. Siber Pazartesi tarafında ise insanların mağazalarda sıraya girmesi ve öncelik için yarışması oranları arttırmaya yarıyor. Bilançolara gelecek olursak Siber Pazartesi günlerinin her sene ilgi oranının arttığı gözüküyor. Bir araştırma şirketine göre 2009 yılında elde edilen kazanç 2018 yılında 8 katından daha fazla bir rakama ulaşmış durumda. Bu noktada 2009 yılında 889 milyon dolar harcama yapılırken, 2010 yılında 1 milyar dolar barajı aşılarak 1 milyar 38 milyon dolarlık bir gelir elde edildi. Artmaya devam etti ve 2011 yılında 1.3 milyar dolar seviyelerine çıktı. 2012’de ise 1.5 milyar doların üzerine çıkıldı ve yüzde 12.9’u mobil cihazlar üzerinden gerçekleşti.

Bununla kalmayıp 2013 yılında Siber Pazartesi için yapılan harcamalar yüzde 20 oranda artarak 2.29 milyar dolara erişti. Kara Cuma kapsamında yapılan alışverişlerde ise düşüş görüldü. 2014 yılında artış olmayarak alışveriş toplamı 2.5 milyar dolarda kaldı. 2015 yılında mobil cihazlar damga vururken 3.04 milyar harcama rakamına erişildi. Devam eden senelerde ise 5.6 milyar dolar, 2017’de ise 6.59 milyar dolar gördük. 2018 yılında ise harcama rekoru kırıldı. Bilanço tam 7.9 milyar dolar seviyelerini gördü. Bu rakamın 2.2 milyar doları ise akıllı telefon satışı oldu. Bakalım 2019’da da bir rekor olacak mı göreceğiz.


Kara Cuma nedir? Black Friday nedir? Neden indirim yapılır?Kara Cuma nedir? Black Friday nedir? Neden indirim yapılır?

PAYLAŞ