Siber Hırsızlar, dövizdeki dalgalanmaları fırsata çeviriyor! - Haberler - indir.com

Siber Hırsızlar, dövizdeki dalgalanmaları fırsata çeviriyor!

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 33 ''   Yayınlanma Zamanı : 2018-09-07 09:50:00
Editör : Ahmet Haşim Erdoğan
Kategori : Yazılım

Türkiye'deki döviz dalgalanmalarını hepimiz biliyoruz. Bu dalgalanmalar siber saldırganların yeni bir yöntem bulmasına sebep oldu. İnsanları bir şekilde kandırmayı düşünen siber saldırganlar, kandırdıkları insanların paralarını almak için çeşitli yöntemlere başvuruyor. Bu konuda Türkiye'nin bankalarının müşterilerini hedef alan mesajlar, çeşitli url paylaşımları ve bağlantılar paylaşıyor. Bu bilgiler, bilgi güvenliği kuruluşu ESET'in de dikkatini çekti.

Siber Hırsızların Yeni Kandırma Teknikleri

ESET Türkiye Teknik Müdürü Erkan Tuğral konu ile ilgili açıklamalar yaptı. Şu sıralarda tüm vatandaşların dolar, euro ve dövizi takip ettiğini, bu sebeple sürekli olarak e-mail ve mesaj aldıklarını belirtti. Bu mesajlarda "Tüm kart aidatınız geri dönecek, döviz hesabınızın dökümü ektedir, adınıza şu kadar döviz alındı ve ya satıldı, döviz hesabı dökümünüz ektedir" gibi çeşitli mesajlar atılıyor. Bu mesajlara kesinlikle güvenmemenizi, bu mesajların kesinlikle sizi dolandırmak isteyenlerin oluşturduğu bir senaryodan ibaret olacağını unutmayın. Bu siber saldırganlar, çeşitli yöntemlerle sizin banka bilgilerinizi ele geçirmeye çalışır. Eğer banka bilgilerinizi ele geçiremezse cihazlarınıza virüs bulaştırır ve fidye yazılımı yüklerler. Fidye yazılımları sizin dosyalarınızın büyük bir kısmını kitleyerek siber saldırgana veya saldırganlara para ödemeniz gerektiğini söyler. Fakat ne kadar para öderseniz ödeyin dosyalarınız kilit altında tutulmaya devam edilir. Özellikle internet güvenliği yazılımı bulunmayan müşterilerin sahtekarlık yöntemi ve ya virüs yönteminden korunmaları gerektiğini ve dikkatli olmaları gerektiğini belirtti. 

Saldırganlar virüsü bir cihaza yerleştirdikten sonra iki farklı yöntemi izliyorlar. İlk yöntemde saldırganlar sahte bankacılık yöntemini kullanırlar. Online banka hesapları ve online oturum açma bilgilerinizi girmek için sahte bir yazılım oluşturan saldırganlar kişilere bu bilgilerin girilmesi için mesaj veya e-mail atarlar. Sizlere bir şekilde ulaşıp banka bilgilerinizin girilmesi konusunda ısrarcı olurlar. İkinci yöntem ise virüs bulaştırmadır. Sizin dosyalarınızı kilitlerler ve bu konuda fidye isterler. Bu noktada mağdur olan kişiler şu yolları izlemeli:

  • Döviz, faiz, ekstra puan, limit arttırma, sorgusuz sualsiz kart aidatı geri ödemesi gibi konularda eğer çok cazip teklifler sunuluyorsa, buna inanmayın.
  • Bankaların sistemlerine ulaşmak için URL'lere sakın tıklamayın. Hesabınıza erişmek istiyorsanız kesinlikle bir bağlantı üzerinden gitmeyin. Bankanızın kendi web sitesine giriniz. Bilgilerinizi bankanızın sitesinden başka bir yere girmeyiniz.
  • Şüphe duyduğunuz formları doldurmayın.




PAYLAŞ