SGK Biyometrik Kimlik Doğrulama Projesi Tekrar Başlıyor! - Haberler - indir.com

SGK Biyometrik Kimlik Doğrulama Projesi Tekrar Başlıyor!

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 31 ''   Yayınlanma Zamanı : 2015-05-15 11:38:34
Editör : Zafer YILMAZKARA
Kategori : Teknoloji

Sağlık sektöründe adil hizmet dağıtımının önündeki en büyük engellerden biri olarak görülen kimlik sahteciliğine son vermeyi hedefleyen Sosyal Güvenlik Kurumu Biyometrik Kimlik Doğrulama Projesi bugün tekrar uygulanmaya başlıyor.

Uygulama sayesinde SGK bünyesinde sağlık hizmeti almak isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları çok daha güvenli ve doğru hizmet alabilecek. 1 Eylül 2013 tarihinde yürürlüğe giren Sosyal Güvenlik Kurumu Biyometrik Kimlik Doğrulama Projesi sayesinde vatandaşlar parmak damar izi analizi yöntemiyle de kimlik doğrulamalarını gerçekleştirebiliyor.

SGK'nın konuyla ilgili yaptığı duyuruda şu ifadeler yer alıyor:

''Halen hem biyometrik kimlik doğrulama sistemi kullanılmaksızın hem de kişinin açık rızasının alınması şartıyla biyometrik kimlik doğrulama sistemi kullanılarak MEDULA sisteminden provizyon alınabilmektedir. Ancak 15.05.2015 tarihi itibariyle ilgili mevzuat hükümleri doğrultusunda sağlık yardımları kurumumuzca karşılanan kişilerin özel sağlık hizmeti sunucularına başvurularında istisnai durumlar haricinde biyometrik kimlik doğrulama sistemi kullanılmaksızın MEDULA sisteminde provizyon verilmeyecektir.
Bu kapsamda sağlık yardımları kurumumuzca karşılanan kişilerin özel sağlık hizmeti sunucularına başvurularında mağduriyet yaşamamalarını teminen özel sağlık hizmeti sunucularının 15.05.2015 tarihinde kadar gerekli tüm önlemleri almaları ve hazırlıklarını tamamlamaları gerekmektedir.''

BioPOS ile parmak damar izi doğrulaması nedir?

Parmak damar izi doğrulaması, her insanda benzersiz bir yapıya sahip olan parmak damarı izinin özel bir algoritma ile şifrelenip, Türk teknoloji şirketi Proline tarafından geliştirilen BioPOS cihazı sayesinde analiz edilmesine dayanıyor. Vatandaşlar sağlık kuruluşlarına yapacakları ilk müracaatta danışma bankolarında kurulacak olan BioPOS cihazlarına parmak damar izlerini kaydettirerek sisteme dahil oluyorlar. Vatandaşların parmak damar izleri SGK merkezinde bulunan sunucularda kriptolu olarak saklanıyor. BioPOS cihazı sağlık hizmeti almaya gelen vatandaşların parmak damar izleri ile T.C. kimlik numaralarını eşleştiriyor ve hizmet almak isteyen vatandaşın kimliğini onaylıyor. Böylelikle haksız hizmet alımının önüne geçiliyor.

Daha hızlı, daha doğru, daha güvenli hizmet

Biyometrik Kimlik Doğrulama projesinden önce, sağlık hizmetlerinde yalnızca T.C. kimlik numarası üzerinden kontrol yapılıyor ve bu da kimlik sahteciliği gibi durumların oluşmasına neden oluyordu. Parmak damar izi uygulamasıyla da vatandaşın sağlık hizmetleri konusundaki en yaygın şikayetleri arasında yer alan sistemin yavaşlığı ve sağlık olanaklarındaki adaletsizliği de tarihe karışıyor. Kullanımı son derece kolay olan çözümde vatandaş yalnızca bir kez parmak damar izi bilgisini paylaşarak geriye kalan ömrünün tamamında sağlık hizmeti alırken yalnızca BioPOS sensörüne parmağını okutarak kimliğini doğrulatıyor ve anında hizmet alıyor.

Türk mühendisleri geliştirdi

Parmak damar izi doğrulamasını gerçekleştiren BioPOS cihazı, Türk teknoloji şirketi Proline Bilişim'in Ar-Ge Merkezi tarafından geliştirildi. Kimlik mahremiyetini zedelemeyecek kullanım şartlarına uyumlu şekilde tasarlanan cihaz, Proline'ın sunduğu yerel ve hızlı destek avantajının yanı sıra rekabetçi fiyat anlayışıyla sağlık kuruluşları için de faydalar içeriyor.

Önemli miktarda tasarruf sağlanacak

Biyometrik Kimlik Doğrulama sayesinde sahtecilik ve usulsüzlüğün önüne geçileceği için sağlık hizmetleri daha etkin ve daha kaliteli bir şekilde vatandaşlara sunulacak. Böylelikle kayıp ve kaçaklar en aza indirilecek dolayısıyla kamu harcamalarında önemli oranda tasarruf gerçekleştirilecek. Sağlık hizmetlerinde yapılacak bu tasarruf, kaynakların da farklı alanlara yönlendirilebilmesini sağlayacak.





PAYLAŞ