San Francisco'da Yüz Tanıma Teknolojisini Yasaklıyor - Haberler - indir.com

San Francisco'da Yüz Tanıma Teknolojisini Yasaklıyor

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 14 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-05-15 16:28:03
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Teknoloji

Bildiğiniz üzere Face ID yani Yüz Tanıma sistemleri akıllı cihazlarda uzun zamandır kullanılan bir teknoloji. Hatta akıllı cihazlarda yer alan parmak izi okuma sensörlerinin pabucunu dama attıracak özelliklere sahip olan Yüz Tanıma teknolojisi hakkında kimi zaman iyi haberler çıkarken kimi zamansa oldukça olumsuz haberler ile karşı karşıya kalıyoruz. Bunun üzerine Face ID hakkında şimdi yine bir olumsuzluk meydana geldi. Yüz Tanıma teknolojisi artık San Francisco kullanılmayacak. San Francisco Denetçiler Kurulu tarafından oylanmaya sunulan Yüz Tanıma sisteminin kullanıp kullanılmaması, 1'e karşı 8 oy ile yüz tanıma teknolojisinin ülkede kullanılması yasaklandı. Verilen kararlar doğrultusunda yerel makamlar, güvenlik ve ulaştırma dahil olmak üzere ülkenin hiç bir alanında kullanılmama kararı alındı. Bu da Yüz Tanıma teknolojisi hakkında akıllara çeşitli sorular getirmedi değil. 

Gelecek hafta itibariyle yapılacak olan ikinci oylama sisteminden sonra yasal bir hale gelmesi beklenen bu kararla, San Francisco, söz konusu yüz tanıma teknolojisinin kullanımını yasaklayan ilk ABD kenti olacağının bilgisi verildi. Bunun yanı sıra aynı zamanda yeni izleme teknolojilerinin kullanılması adına satın alınması için kent yönetiminin iznine ihtiyaç duyulacak. Ülkenin izni olmadan ülke sınırları içerisinde bu şekilde bir teknoloji kullanılmayacak. Ülke içerisinde, verilen bu karara elbette ki karşı çıkanlar da oldu. Karşı çıkanlar, söz konusu bu önlemin halkın güvenliğini riskine atacağını ve suçla mücadeleye sekte yaşatacağının bilgisini verdiler. Yüz tanıma sisteminin ülkede yasaklanmasını destekleyen kullanıcılar ise söz konusu bu teknolojiyi güvenilmez bulduklarını ve kullanıcıların kişisel bilgileri ile güvenlik sorunu yaşatmasının önüne geçmektedir. Yasağı destekleyen kişiler, yüz tanıma teknolojisinin özellikle de beyaz olmayan siyahi kişilerin teşhisinde hata payı olduğunu vurguladılar. 

'Sağlıklı bir demokrasiyle uyumlu değil'

Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği'nden (ACLU) Matt Cagle, yapılan oylama sonrasında yaptığı açıklamada; "Bu oylamayla San Francisco, yüz tanıma teknolojisinin sağlıklı bir demokrasiyle uyumlu olmadığını ilan etti. Kent yönetimini halkın sesine kulak verdiği için kutluyoruz" dedi. Matt Cagle, konuşmasının ardından diğer kentlerin de bu kararı izlemeleri konusunda çağrıda bulundu. Konu ile alakalı suçla mücadele örgütü Stop Crime'ın Başkan Yardımcısı Joel Engardio ise yüz tanıma sisteminin ülke içerisinde tamamen yasaklanmasından ziyade bunun yerine moratoryum sisteminin çok daha uygun olacağının bilgisini verdi. 

Joel Engardio söz konusu konu ile alakalı; "Yüz tanıma teknolojisinde sorunlar olduğunu ve günümüzde kullanılmaması gerektiğini kabul ediyoruz. Ama teknoloji gelişecek ve amacına uygun kullanıldığında kamu güvenliği için yararlı hale gelecek. Bu olasılığa kapılarımızı açık tutmalıyız" dedi. San Francisco'da bulunan Havaalanı ve deniz limanı federal kurumlarının sorumluluğunda olduğu için yüz tanıma teknolojisi bu alanlarda kullanılmaya devam edilecek. Yüz tanıma sistemi oldukça güçlü bir güvenlik sistemi üzerine kurulmuş olsa da çeşitli iddialar üzerine güvenlik açıklarının ortaya çıkarmaktadır. Güvenlik sorunlarının oldukça fazla olduğu şu günlerde San Francisco'nun bu şekilde bir karar alması güvenlik sorunu iddialarını destekler niteliktedir. 





PAYLAŞ