Sahte haberleri tespit edebilen kamera uygulaması dikkat çekiyor - Haberler - indir.com

Sahte haberleri tespit edebilen kamera uygulaması dikkat çekiyor

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 23 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-10-16 11:00:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Teknoloji

Truepic’in henüz prototip aşamasında olan uygulaması, bir akıllı cep telefonun kamerasını sahte görüntülerin tespiti için kullanmayı sağlıyor. Konu ile ilgili Qualcomm ile birlikte çalışan şirket oldukça iddialı görünüyor. İşte sahte haberleri tespit edebilen kamera uygulaması.

Sahte hesapları gün yüzüne çıkarak kamera uygulaması

Günümüzde sosyal medyanın geldiği nokta değerlendirildiğinde, sahte hesapların yayılma hızı oldukça yüksek boyutlara ulaştı. Konu ile ilgili araştırma yapma gereği duyan milyonlarca insan, internet ortamında yayılan sahte fotoğraflara, videolara inanıyor ve hatta öyle ki bunun yayılmasını da daha kolay hale getiriyor. Konu hakkında ülkemizde çeşitli çalışmalar yapılıyor olsa da dünya çapında önemli bir çalışmaya da imza atıldı. 

Instagram Reels sahte izlenme ve beğenilerle gündemdeInstagram Reels sahte izlenme ve beğenilerle gündemde

Wired tarafından paylaşılan haberlerde, sahte haberleri tespit etme özelliğine sahip bir kamera uygulaması, San Diego merkezli bir girişimin çalışmasıyla önemli noktaya geldi. Teknolojiye ilgisi olanların yakından bildiği isimlerden birisi olan Qualcomm ile birlikte çalışan Truepic, söz konusu mobil kamera uygulaması sayesinde görüntülerin detaylı bilgisine ulaşabiliyor. Herhangi bir ağ üzerinde paylaşılan bu görüntülerin sahte olup olmadığını tespit edilmesi için geliştirilen bu uygulama, zaman ve konum gibi bilgileri karşılaştırarak bir sonuca ulaşıyor. Söz konusu girişim, Twitter, Adobe ve New York Times’ı içeren Content Authenticity Initiative adlı bir grup tarafından geliştirilen bir dijital görüntü standardını desteklemek için tasarlandığı aktarılıyor.

Temel olarak ise bu sistem sayesinde paylaşılan bu görüntüler ve videolar, ilk olarak nerede paylaşıldı, öncesi ve sonrası var mı gibi bilgileri kodlayarak işaretleme yapıyor. Yalan haber teyit organlarının benzer mekanizmaları kullandığı göz önüne alındığında ise uygulamanın  geliştirilmesi daha büyük bir önem arz ediyor. Adobe Photoshop’a destek sağlayacağını da aktardı. İlk etapta NYT( New York Times) foto muhabirlerinin ve editörlerin söz konusu teknolojiyi nasıl kullanabileceklerinin test edilmesi planlanıyor. Truepic ve Qualcomm‘un projesi, planın donanıma nasıl entegre edilebileceğini gösteren ilk proje olarak karşımıza çıkıyor. İlk hamlelerin ise Samsung tarafında yapılacak iş birliği ile gelmesi planlanıyor. Söz konusu bu gelişme sayesinde sahte hesapların önüne geçilmesi planlanıyor. Her gün çığ gibi büyüyen sahte hesap ve yalan haber ağı bu uygulama ile beraber daha kolay tespit edilir olma yönünde. 


Amazon Türkiye sahte ürünlere savaş açtıAmazon Türkiye sahte ürünlere savaş açtı
Facebook ve Twitter'ın Sahte hesap operasyonu Rus hükumetine dayanıyorFacebook ve Twitter'ın Sahte hesap operasyonu Rus hükumetine dayanıyor
Instagram sahte hesap dolandırıcılığı kimleri, nasıl etkiliyor?Instagram sahte hesap dolandırıcılığı kimleri, nasıl etkiliyor?

PAYLAŞ