Sahte Facebook Uygulamalarına Dikkat - Haberler - indir.com

Sahte Facebook Uygulamalarına Dikkat

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 35 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-01-30 00:00:00
Editör : Zafer YILMAZKARA
Kategori : Donanım

Facebook'da kişisel bilgilerinizi ele geçirmek için yapılan yasadışı saldırı girişimleri her geçen gün artmakta. Güvenlik ayarlarınızın değiştirilerek uygulama indirilmesini isteyen ve telefon numaranızı talep eden sahte sayfalarda bunlardan birisi.

Siber korsanlar telefon numaranızı talep ederek hesabınızın güvenlik ayarlarını değiştirmekle kalmayıp, Android sistemine sahip cihazınıza zararlı uygulama yükleyerek virüs bulaştırmakta ve kişisel bilgilerinizi ele geçirmekte.

Facebook inject

Türkiye'de 30 milyonu aşkın Facebook kullanıcısının olduğunu belirten ESET yetkilileri, bu yoğun kullanımın siber suçluların iştahını kabarttığını belirterek, 'Tekrar Hoşgeldiniz' diye başlayan bir 'doğrulama' penceresi ile karşılaşabileceğiniz konusunda bir basın bülteni yayınlayarak kullanıcıları uyardı.

Bu pencere üzerinden gelen mesajda 'artan saldırılar nedeniyle Facebook yönetiminin yeni bir güvenlik uygulaması geliştirdiği, bu uygulamayı Android işletim sistemli cihazınıza indirmek için cep telefonunuzu bildirmeniz gerektiği ve ilgili parolanın telefonunuza gönderileceği' belirtiliyor.

Graham Cluley

ESET'in resmi blog sayfası We Live Security yazarları arasında bulunan Bilgisayar Güvenlik Analisti Graham Cluley, ''Facebook'a giriş yapmak istediğiniz zaman pop-up yani açılan pencere ekranında gördüğünüz bu mesaj, Facebook'un kendisinden gelen bir mesaj değildir. Ama bu, Facebook sitesinin ele geçirildiğini de göstermez'' açıklamasını yaptı. Cluley, ''Telefon numaranızı bildirmeyin ve bu tür uygulamaları indirmeyin'' uyarısında bulundu.

Bu Uygulamalar Cihaza Yüklenirse Ne Oluyor?

Siber suçlular, Android sistemli akıllı telefonlarınıza indirdiğiniz zararlı uygulamalar üzerinden cihazınıza Win32/Qadar adlı bir bankacılık truva atını bulaştırıyorlar. Bu sayede de sahte mesajları sanki Facebook'dan gelmiş gibi göstererek, Windows tabanlı bu kötü amaçlı yazılımda bulunan JavaScript aracılığıyla bu mesajı internet tarayıcınız içerisine yerleştirerek, Facebook üzerinde yaptığınız herşey görünür hale gelebiliyor.

Eğer Sisteme Telefon Numaranızı Girdiyseniz...

Telefon numarası sisteme girildikten sonra zararlı uygulamayı Android telefonunuza indirmek için harekete geçmiş olabileceğiniz gibi bu sayede siber suçlular, Android telefonunuzdan yapmış olduğunuz tüm aramaları dinlemeye ve SMS mesajlarınıza müdahale edebilme amaçlarına ulaşmış olacaklar. Bunları yapabiliyorlarsa banka hesaplarınızı da ele geçirmeleri muhtemel tehlikeler arasında yer alıyor.

Yapılması Gereken..

Bu tehlikelerin önüne geçebilmenizin yolu ise; uygulama indirmek için güvenlik ayarlarınızda değişiklik yapmanızı isteyen mesajlara dikkat etmek olmalı. İndirmek istediğiniz uygulamaları üçüncü parti bilinmeyen siteler üzerinden indirmek yerine resmi Google Play uygulama mağazası üzerinden indirmelisiniz.

Ayrıca cihazınızda geçerli bir Antivirüs uygulaması kullanabilir ve güncel bir sosyal medya tarayıcısını kullanarak Facebook ya da Twitter hesabınızda bir tarama işlemi yapabilirsiniz.

Bu tarama işlemi için linke tıklayarak erişebileceğiniz ESET Sosyal Medya Tarayıcısını kullanabileceğiniz gibi Android cihazınıza aşağıdaki bağlantı aracılığıyla ESET Mobile Security uygulamasını yükleyebilirsiniz.





PAYLAŞ