Rusya'nın Haber Sunan Robotu : Alex - Haberler - indir.com

Rusya'nın Haber Sunan Robotu : Alex

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 39 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-04-19 16:31:03
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Donanım

Rusya'da üretimi 15.000 dolara mal olan robot Alex, haber sunmaya başladı.

Yapay zeka teknolojisi günden güne ilerleyen bir teknoloji. İleride insan gücünü baskılayabileceği endişelerine neden olan bu teknoloji genel olarak şimdilik bilgisayar ve telefonlarda kullanılsa da, bunu bir insan forumuna dönüştürme denemelerinin devam ettiği Çin'den sonra Rusya'dan gelen haberle kesinleşti.

5 Teknoloji Devi Yapay Zeka Alanında Tarihi İş Birliği Hazırlığı5 Teknoloji Devi Yapay Zeka Alanında Tarihi İş Birliği Hazırlığı

Haberin detaylarına geçmeden önce yapay zekanın ne olduğuna değinelim. Yapay zeka; en kısa ve basit terimiyle düşünen işletim sistemi demek. Birçok teknolojik üründe bulunan işletim sisteminin, insan tepkisini kopyalayarak ama aynı zamanda da daha güçlü bir analiz yeteneği ile karar vermesini sağlayan ve çözüm odaklı olan bir teknolojidir. 

Yapay Zeka Teknolojisi İçin Çalışabilecek 5 Farklı Şirket

Haber Spikerleri Robotlar

İlk haber spikeri robot 2014 senesinde Japonya tarafından üretilmiş, hem büyük beğeni toplamış hem de büyük tepki çekmişti. Japonya'da üretilen robotun adına "Kodomoroid" adı verilmişti. Bir senaryo metne göre kendini programlayan bu robot "Yeni Çağın Androidleri" konferansında tanıtılmıştı. Arından dört sene sonra Çin bir robot geliştirilmiş ve sürpriz bir şekilde insanların karşısına çıkarılmıştı. Çin haber ajansı Şinhua'nın spikirlerinin robotlarını üretmişti. Modellemede oldukça başarılı olan bu robotlar gerçeklerinden ayırt edilememişti. Bu alanda son hamlede Rusya'dan geldi. 

Alex Artık Stüdyoda

Geçtiğimiz gün tanıtılan haber robotu Alex, Promobot şirketi tarafından üretildi. Alex'in tam olarak işlevsel hale gelebilmesi için üzerinde daha çalışmalar gerektiğini açıklayan şirket robotun üretimine 15.000 dolar harcadı. Rusya'nın dar ekonomisine rağmen bu robot için bir servet harcayan şirket şuana kadar 12 adet sipariş aldığını da açıkladı. Sipariş veren ülkelerin bilgileri gizli tutulsa da kim oldukları da en büyük merak konuları arasında yer alıyor.

Geçtiğimiz senelerde Dünya Ekonomi Formu 2025 senesine kadar yapay zekaların 75 milyona yakın insanı işsiz bırakacağını ön görmüştü. Eğer doğruysa haber spikerliği de dahil olacak gibi duruyor. Bilim kurgu senaryolarında sıklıkla karşımıza çıkan duygusal zeka robotlar çok yakında aramızda yaşamaya başlayabilir mi?

Alex, Rusya devlet televizyonuna ait olan Rusya-24 adlı kanalda haber sunmaya başladı. Finans, tarım, siyaset gibi farklı konularda haber sunan robotun görünüşüne ise çok fazla eleştiri var. Modelleme olarak zayıf kalan robot yapay zeka teknolojisini zorlayarak üretildi. Alex üzerinde çalışmaya devam edecek olan şirketin merak ettiği ise, Alex'in insansı tepkilerinin zaman içerisinde ortaya çıkıp çıkmayacağı. Gelen kötü eleştiriler Alex'i üzüyor mudur bilinmez ancak tüm bilim dünyası gözlerini Alex'in üzerine çevirmiş durumda.
 


İlgili uygulamalar
Yapay zeka ve robotlar, insan işçilerin yerine mi geçecek?Yapay zeka ve robotlar, insan işçilerin yerine mi geçecek?
Yapay zeka teknolojisi için çalışabilecek 5 önemli şirketYapay zeka teknolojisi için çalışabilecek 5 önemli şirket
Yapay zeka nedir? İnsanlığa faydası mı yoksa zararı mı var?Yapay zeka nedir? İnsanlığa faydası mı yoksa zararı mı var?

PAYLAŞ