Rusya'dan Facebook ve Twitter'a 9 Ay Süre - Haberler - indir.com

Rusya'dan Facebook ve Twitter'a 9 Ay Süre

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 51 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-04-17 14:01:04
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Donanım

Rusya'dan sosyal medya devleri Facebook ve Twitter'a yaptırım geldi. Rusya Federal Bilgi Teknolojileri ve Kitle İletişim Denetleme Kurumu (Roskomnadzor) Başkanı Aleksandr Jarov, dünyanın en büyük sosyal medya platformları Facebook ve Twitter üzerinde yer alan Rus kullanıcıların verilerinin içerisinde yer aldığı sunucularının en geç 9 ay içerisinde Rusya'ya teslim edilmesi gerektiğini dile getirdi. 

ABD ve Rusya arasında geçen soğuk savaş resmi olarak bitmiş gibi gözükse de maalesef hiç bir zaman iki ülke arasında barış ortamı sağlanmış değildir. Günümüz koşullarına baktığımız taktirde yaşanan soğuk savaş daha çok teknoloji tarafında göze çarpıyor. Yaşanan bu soğuk savaş şimdi de ABD'li dev sosyal medya platformları olan Facebook ve Twitter ile da etkisi altına almış durumda. Hatta Facebook ve Twitter, platformda yer alan Rus kullanıcıların kişisel verilerini içeren sunucuları Rusya'ya taşımadıkları gerekçesiyle bu ay içerisinde ciddi bir maddi ceza ile karşı karşıya geldi. Dünyanın en önemli sosyal medya platformları Facebook ve Twitter, Rusya Federal Bilgi Teknolojileri ve Kitle İletişim Denetleme Kurumu (Roskomnadzor) tarafından sert bir uyarı ile karşı karşıya kaldı. Roskomnadzor Başkanı Jarov,mahkeme sürecinin devam ettiğini ve bu karara kesinlikle uyulması gerektiğini dile getirirken aynı zamanda; "Mahkeme görüldü ve şirketler cezalandırıldı. Mahkeme kararına göre bu şirketlere Rusya mevzuatının gerekliliklerini yerine getirmeleri için dokuz aylık bir süre verildi." şeklinde konuştu. 

Twitter CEO'sunun aldığı maaş dikkat çekiyorTwitter CEO'sunun aldığı maaş dikkat çekiyor

Facebook ve Twitter tehdit altında

Roskomnadzor Başkanı Jarov, Facebook ve Twitter yetkililerinden beklentilerini belirlenen kurallara uyulması gerektiğini söylerken aynı zamanda ; " Umarım, işin sonu sitelerin bloklanmasına varmaz" şeklinde konuştu. 1 Eylül 2015 tarihinde Rusya'da yürürlüğe giren kişisel veri depolama adlı kanun gereği, Rusya vatandaşlarına ait kişisel verilerin ülke sınırları dışında herhangi bir alanda depolamayı yasaklıyor ve hatta içeride tutulması da zorunlu hale getiriliyor. Kanunda yer alan bilgilere göre bu kurallar doğrultusunda hareket etmeyen internet siteleri Roskomnadzor tarafından kapatılabiliyor. Bu bilgilere göre Roskomnadzor , 2016 yılı itibariyle 5 milyon Rus kullanıcısının kişisel verilerini Rusya'da saklanmadığı fark edilen Linkedln' erişim yasağı getirmiş olup, 2018'de ise Moskova'da yer alan  Taganskiy mahkemesi, Roskomnadzor'un Telegram'a erişimin engellenmesine izin verilmesi talebini onaylamıştı.

Rusya vatandaşlarının kişisel verilerini saklamak konusunda oldukça katı kurallar uyguluyor. Sosyal medya araçları üzerinden kullanıcıların kişisel verileri şirketlerin elinde yer alıyor. Bu gibi durumların önüne geçmek adına Rusya, Rusya Federal Bilgi Teknolojileri ve Kitle İletişim Denetleme Kurumu aracılığı ile kullanıcıların kişisel verilerini depolayan ya da denetim altında tutan sosyal medya platformlarına yaptırım uyguluyor. Daha önce Linkedln'e uygulanan yaptırımlar şimdilerde ise, Facebook ve Twitter'ın başına geldi. Facebook, her geçen gün farklı bir güvenlik sorunu ile gündeme gelirken şimdi ise Rusya tarafından yapılan yaptırımlar ile karşı karşıya kaldı. Mevcut konu hakkında Facebook ve Twitter tarafından henüz resmi bir açıklama gelmedi. 

 


Twitter spam engellemek için yeni sınırlar getiriyorTwitter spam engellemek için yeni sınırlar getiriyor
Twitter'a Kaydır Beğen Özelliği GeliyorTwitter'a Kaydır Beğen Özelliği Geliyor
Facebook Haber Kaynağı ve Hikayeler Özelliği BirleşiyorFacebook Haber Kaynağı ve Hikayeler Özelliği Birleşiyor

PAYLAŞ