Rusya Küresel İnternet Bağlantısını Kesmeyi Test Ettiğini Söyledi - Haberler - indir.com

Rusya Küresel İnternet Bağlantısını Kesmeyi Test Ettiğini Söyledi

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 13 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-07-27 16:00:12
Editör : Hakan Göçmez
Kategori : Teknoloji

Rusya'da başlayan yeni proje, Rusya’ya özgü, yeni bir internet ağı oluşturmayı hedefliyor. Mevcut proje ile birlikte Rusya küresel internet hizmetini sınırlarının dışında tutabilecek. 

Rusya'da uzun zamandan beri geliştirilen yeni bir proje kapsamında, test sürecine geçildiği belirtildi. Rus haber servisi RBC tarafından duyurulan mevcut gelişmeye göre mevcut testlerde ilk defa küresel internet kesintisi yapıldı ve Rusya için geliştirilen özel internet devreye alındı.

Rusya Twitter'ı yasaklama kararından geri çekildiRusya Twitter'ı yasaklama kararından geri çekildi

Konu ile ilgili ilk adım 2019 yılında atılmıştı. Özellikle Rusya ile ABD arasında yaşanan sorunlu dönemde internet ve siber güvenlik politikaları ile ilgili yaşanan anlaşmazlıklar, Rusya'nın bu konuda farklı bir adım atması ile sonuçlandı. Rusya pek çok vatandaşın tepki göstermesine rağmen Runet operasyonunu resmen başlattı. Ülkede hizmet veren dört büyük telekomünikasyon şirketinin de kapsam altına alındığı mevcut operasyonda, küresel olarak ülkede kullanılan internet hizmeti tamamen devre dışı bırakılacak. Rusya'ya özel olarak geliştirilen internet ağının kullanıma sunulacağı mevcut proje ile internet Rusya'nın kontrolünde olacak.

Runet Operasyonunda İlk Testler Tamamlandı

Haber servisinde yer alan bilgilere göre mevcut proje kapsamındaki ilk testler 15 Haziran ile 15 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirildi. Küresel internetin kesilmesi ile birlikte devreye alınan özel ağ, ilk güçlü sınavını verdi. Konu ile ilgili yapılan açıklamalarda ise testlerin özellikle Rusya internet ağının kullanımlarda nasıl bir performans sunacağının ölçülmesi, olası aksaklık ve tehditlerin belirlenmesi için yapıldığı belirtildi. Testlerde ayrıca Rusya'nın fiziksel olarak küresel interneti kesme ve yeni interneti devreye alma konusunda da ne durumda olduğunun incelenebilmesi adına şans yarattığı ifade edildi.

Yapılan testler anlık olarak paylaşılmadı ve aradan geçen uzun bir sürenin ardından özel bir haber servisi ile duyuruldu. Test süreçlerinde Rusya'daki kullanıcılar tarafından internet kullanımındaki yavaşlık ya da benzer sorunlara yönelik herhangi bir paylaşımın yapılmamış olması ise testin başarılı bir şekilde gerçekleştirildiğini gösteriyor. 

Pandemi nedeniyle özellikle 2020 yılında operasyonlara ara verilirken 2021 yılı itibariyle yeniden çalışmalar ve testler başlatıldı. Mevcut projeler adım adım nihai sona giden Rusya, kendi ülke sınırları içerisinde oluşturacağı alternatif ile internet kullanımını çok farklı bir boyuta taşıyacak. 


Rusya siber saldırılarla bağlantısı olmadığını açıkladıRusya siber saldırılarla bağlantısı olmadığını açıkladı

PAYLAŞ