Rus bilim insanları. Nano cihazlarda kullanılacak 100 yıl ömrü olan pil üzerinde çalışma yapıyorlar - Haberler - indir.com

Rus bilim insanları. Nano cihazlarda kullanılacak 100 yıl ömrü olan pil üzerinde çalışma yapıyorlar

Tahmini Okuma Süresi : 1 ' 40 ''   Yayınlanma Zamanı : 2018-07-20 20:00:00
Editör : Furkan Arıcan
Kategori : Teknoloji

Applied Physics Letters Dergisi'nin bu sayıda yayınladığı bir makaleye göre Rusya Ulusal Nükleer Araştırmalar Üniversitesi'nde bulunan bilim insanları, 100 yıl ömrü olan pil üretimi gerçekleştirmek için betavoltraik ismi verilen güç beslemeli radyoizotop enerji kaynakları üzerinde çalışma sürdürüyorlar. Herhangi bir müdahale yapılmaksızın stabil ve tamamen ses çıkartmayacak şekilde çalışabilen bu piller, nanoelektronik teknolojisi ve nano boyuttaki cihazlar için ciddi anlamda önem teşkil ediyor.

Bu teknoloji için Nikel en uygun metal

Rus bilim insanları, uzun ömürlü ve nano boyutlardaki cihazlarda sıkıntı yaratmadan kullanılabilecek nükleer piller ortaya çıkarabilmek için çalışıyorlar. Nikel izotoplarındaki nanotanecik filmlerindeki elektrofiziksel içerikler üzerinde derinlemesine bir çalışma gerçekleştiriyorlar. Çünkü Nikel, 100.1 yılla en uzun ömür vadeden beta salımlayıcılardan bir tanesi olarak öne çıkıyor. Aynı zamanda nikel, esnek ve kolay bir şekilde işlenebilen bir metal olduğundan ötürü nano boyutlardaki tüm cihazlarda kullanmak oldukça mantıklı.

Bu buluş gerçekleşirse sağlık alanında çok yol alınmış olacak

Bilim insanlarının üzerinde çalıştıkları uzun ömürlü pil şayet işe yararsa, kalp atış hızını ayarlayabilen cihazlar, minyatür kan şekeri ya da kan basıncı ölçerler, uzaktan kumanda sistemleri, mikro-robotlarda ve daha birçok alanda kullanılabilecek. Yaptıkları çalışma hakkında basına bilgi veren MEPhl Lazer ve Plazma Teknolojisi Enstitüsü'nden Pyotr Borisyuk, bilim insanlarının gerçekleştirdikleri çalışmalar ile Nikel-63 nanotanecik filmlerinin iki önemli işlemi gerçekleştirme imkanı oluşturduğunu ifade etti. MEPhl Lazer ve Plazma Teknolojisi Enstitüsü'nden Pyotr Borisyuk'a göre yapılan bu çalışma, Nikel-63'ün beta çözünüm enerjisini yarı iletken sistemler olmadan elektron akımına dönüşebileceğini öğrenildiğinin altını çizdi.





PAYLAŞ