Reklam yasağı sosyal medya şirketlerini tedirgin ediyor - Haberler - indir.com

Reklam yasağı sosyal medya şirketlerini tedirgin ediyor

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 20 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-12-10 15:01:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Donanım

Gelecek aya kadar sosyal medya platformlarının resmi Türkiye temsilcileri hakkında bilgilendirme yapmamaları halinde reklam faaliyetlerini durdurma cezası uygulanmaya başlanacak. Söz konusu bu cezadan satışların da etkileneceğini ön gören şirketler Ticaret Bakanı Yardımcısına ziyarette bulundu.1 Ekim tarihinde yürürlüğe giren bu sosyal medya yasası, Türkiye'de 1 milyonun da üzerinde aktif kullanıcı sayısına sahip olan sosyal medya platformlarına, "resmi Türk temsilcisi" bildirme zorunluluğu getiriyordu. Fakat aradan 2 aydan da fazla süre geçmiş olmasına rağmen büyük medya platformlarının hiç biri henüz Türkiye temsilciliklerini bilmediler. 

1 milyonu aşkın kullanıcısı olan platformların, yasa yürürlüğe girmeden sonraki 30 gün içerisinde temsilci bilmemeleri halinde geçtiğimiz ay YouTube, Twitter, TikTok, Instagram gibi sosyal medya devlerine 10'ar milyon TL para cezası kesilmişti. Söz konusu bu şirketler aradan geçen 30 gün içerisinde hala temsilci bildirmedikleri için bu ayın ilk günlerinde ise 30'ar milyon TL daha para cezası ile karşı karşıya kalabilirler. 

T-Soft sosyal medyada sohbet bazlı pazarlama platformunu yayımlandıT-Soft sosyal medyada sohbet bazlı pazarlama platformunu yayımlandı

Yetkili bildirmeyen platformlara gelecek reklam yasağı, Türk işletmeleri de etkileyecek

Tahmin edildiği üzere reklam çalışmalarını durdurma cezası sadece sosyal medya platformları değil aynı zamanda bu platformlarda yayınlanan reklamlar ile beraber tüketiciye ulaşan işletmeler dahi etkilenecek. Bloomberg tarafından yapılan haberlere göre bu durumun farklında olan sektör temsilcileri ise geride bıraktığımız hafta içerisinde Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay’ı ziyaret ederek konuyla ilgili görüşlerini dile getirdiler. Bu ziyarete katılanlar arasında yer alan Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği Başkan Yardımcısı Hakan Çevikoğlu, olası reklam çalışmalarını durdurma cezası ile ilgili olarak şu ifadeleri kullandı:

"Sosyal medya platformlarında yurt dışı reklamları serbest bırakılsın"

“İnternette satışın olmazsa olmazı dijital reklam ve sosyal medya reklamları. Biz bir ülkede ürün satmak istiyorsak, orada da sosyal medya mecralarını kullanıyoruz. Aksi takdirde insanlar Türk ürünlerini tanıyamıyorlar. Biz her ne kadar kan kaybedecek olsak da eğer bu şirketler temsilci bulundurma zorunluluğuna uymuyorlarsa ve gerekiyorsa cezalar kesilsin, ancak bizim şirketlerimizin de zarar görmemesi noktasında adımlar atılabilir.”

Hakan Çevikoğlu, reklam çalışmalarının işletmelere zarar vermemesi adına Türk şirketlerinin Türkiye'de söz konusu sosyal medya platformlarına reklam vermemelerinin durdurulması, buna karşılık ise yurt dışı reklamının da serbest bırakılması önerisinde bulunuldu. 

 


Sosyal medya düzenlemesi hakkında resmi açıklama geldiSosyal medya düzenlemesi hakkında resmi açıklama geldi
Sosyal medya devlerine 30'ar milyon TL para cezası!Sosyal medya devlerine 30'ar milyon TL para cezası!
Sosyal medya şirketlerine ikinci büyük ceza kesildiSosyal medya şirketlerine ikinci büyük ceza kesildi

PAYLAŞ