Qualcomm'dan performans canavarı işlemci Apple'a rakip geliyor - Haberler - indir.com

Qualcomm'dan performans canavarı işlemci Apple'a rakip geliyor

Tahmini Okuma Süresi : 1 ' 55 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-03-22 16:01:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Teknoloji

Tamamen performans odaklı bir ARM işlemci için çalışmalara başlayan Qualcomm hızla hazırlıklara devam ediyor. İşlemci yapay zeka sistemi sayesinde çekirdek frekanslarını ayarlama özelliğine sahiptir. Apple'ın masaüstü tarafında ARM tabanlı Apple Silicon yongalarına geçiş yapmaya başlaması sektöründe hareketlenmesine sebep oldu. Bu alanda öncü olarak adından söz ettiren ancak bir ileri bir geri ilerleyen Qualcomm sıfırdan yeni bir yonga tasarlamaya koyuluyor.  

Snapdragon SC8280 hangi özelliklere sahip

Qualcomm halihazıra dizüstü bilgisayarlar için Snapdragon 8cx Gen 2 yonga setini geliştirmiş ancak bir önceki nesilden çok da farklı olmaması x86 rakiplerine göre ilerleme kat edememesine sebep oldu. Bu da çeşitli eleştirileri beraberinde getirmiş oldu. Benchmark testlerinde ortaya çıkan SC8280 kod adlı yeni yonga setinin iki farklı dizüstü üzerinde kullanıldığı dile getiriliyor. Bir tanesi 8GB LPDDR5 bellek barındırırken diğerinde ise 32GB LPDDR4x bellek yer alıyor.

Lenovo Tab P11, Snapdragon 662’li olacakLenovo Tab P11, Snapdragon 662’li olacak

Qualcomm’un yeni dönem içerisinde big.LITTLE tarzındaki formattan uzaklaşmaya başladığı aktarıldı. Yüksek performans odaklı yeni çekirdekler Gold+ ve Gold şeklinde ayrılacaklar. Gold+ çekirdekler 3GHz sınırına kadar çıkarken Gold çekirdekler de 2.43GHz sınırına ulaşıyor. Qualcomm yeni yonga setinde bir yapay zeka birimi ile iş yoğunluğunu takip edeceği ve çekirdeklerin saat frekanslarını da dinamik olarak ayarlayacağı dile getiriliyor. Yani gerekli olmadığı durumlarda frekanslar aşağı çekilebilecek. Bu bakımdan ise verimlilik çekirdeklerine de ihtiyaç kalmayacak. Konuyla ilgili olarak yapılan optimizasyonlar SC8280 yonga setinin biraz daha büyümesine sebep olmuştur. Snapdragon 8cx yonga seti 20x15mm boyutlarına sahipken SC8280 ise 20 x 17mm boyutlarına çıkıyor. Kaynaklar çekirdek sayısının artabileceğini belirtiyor.

Snapdragon SC8280 yonga seti Windows 10 dizüstü kısmında yeni bir dönemi haber ederken Apple kısmında ise gelişmeler devam ediyor. Apple M1 sonrasında daha güçlü bir M1X yonga seti kullanıcıların beğenisine sunulacak. Bu durum karşısında Snapdragon SC8280 yonga seti performans olarak geride kalacak gibi gözüküyor.


Qualcom, yeni işlemcisi Snapdragon 870'i tanıttıQualcom, yeni işlemcisi Snapdragon 870'i tanıttı
Qualcomm Snapdragon X65 5G yonga setini tanıttıQualcomm Snapdragon X65 5G yonga setini tanıttı
Qualcomm , Snapdragon Sound teknolojisini tanıttıQualcomm , Snapdragon Sound teknolojisini tanıttı

PAYLAŞ