Qualcomm ve Intel Çip Üretiminde Yeni Kararlar Aldı - Haberler - indir.com

Qualcomm ve Intel Çip Üretiminde Yeni Kararlar Aldı

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 9 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-07-28 16:30:02
Editör : Hakan Göçmez
Kategori : Teknoloji

Dünya genelindeki çip üretiminin büyük bir kısmını üstlenen Qualcomm ve İntel önemli bir işbirliği gerçekleştiriyor. 

Son yıllarda özellikle pandemi ile birlikte baş gösteren çip krizinin aşılabilmesi adına gözler sektör devleri olarak Intel ve Qualcomm gibi şirketlere yönelmişti. Geçtiğimiz gün itibariyle duyurulan yeni bir gelişmede ise iki şirket arasında özel bir Foundry Services projesi için anlaşma sağlandığı belirtildi.

Intel Avrupa'da yeni bir fabrika kuracakIntel Avrupa'da yeni bir fabrika kuracak

Intel ve Qualcomm Arasında Özel Çip Üretim Anlaşması

Çip üretiminde dünyanın tartışmasız lideri olmak isteyen Intel, Qualcomm gibi farklı şirketleri çeşitli iş anlaşmaları ile kendisine çekmeyi başarıyor. Intel tarafından yapılan açıklama ile duyurulan gelişmeye göre Intel Foundry Services’in ilk müşterilerinden birisi Qualcomm olacak. Qualcomm tarafından piyasaya sürülecek yeni çip modelleri, Intel’in 20A süreci kapsamında üretilecek. Mevcut gelişme ile birlikte Intel yapımı Qualcomm yongaların ne zaman piyasaya sunulacağı ve hangi Qualcomm modellerinin geliştirileceği merak ediliyor. Ancak anlaşma ile ilgili yapılan açıklamalarda bu tip detaylara yer verilmedi.

Intel Çip Sektöründe 2024’ü Hedefliyor!

Intel 20A teknolojisindeki somut gelişmeler için şirket 2024 yılını hedefliyor. Daha önce yapılan açıklamalarda da 2024 yılı itibari ile ilk modellerin piyasaya sunulacağı belirtilirken Qualcomm ile yapılan anlaşmada, yine bu tarih işaret ediliyor olabilir. Bu bakımdan kısa süre içerisinde Intel destekli Qualcomm işlemcilerini görmemiz pek mümkün olmayacak. 

Daha önce yapılan açıklamalarda 100'ü aşkın farklı şirket ile görüşmelerin yapıldığı belirtilmişti. Bu bakımdan Qualcomm ve dolaylı yollardan da olsa Amazon ile yapılan ilk anlaşmalar, daha fazla şirketin yeni servisi tercih etmesini sağlayabilir.

Yeni Projeyle Çiplerde İsim Değişikliği de Yapılacak

Intel Foundry Services projesiyle birlikte çipler için yeni bir isimlendirme de kullanılacak. Bugüne kadarki süreç içerisinde daha çok nanometre tanımlarını kullanan Intel yeni modellerinde Intel i7, İntel 20A gibi farklı isimleri kullanacak. Yeni yapılacak üretimlerde transistör mimarisini de değiştirecek olan Intel, RibbonFET adı verilen teknolojileri kullanacak. Üstelik mevcut teknolojiler PowerVia ile destekleniyor. Böylece daha fazla performans sunmaya başlayacak olan işlemciler verimliliği arttıracak ve güç tüketimini düşürecek. 



PAYLAŞ