Qualcomm Apple ve Samsung kullanıcılarına tazminat ödemek zorunda kalabilir - Haberler - indir.com

Qualcomm Apple ve Samsung kullanıcılarına tazminat ödemek zorunda kalabilir

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 42 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-03-01 18:31:02
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Teknoloji

İşlemci pazarının en önemli isimlerinden biri olan Qualcomm Apple ve Samsung kullanıcılarına 680 milyon dolarlık tazminat ödemek zorunda kalabilir.

İşlemci pazarının en büyük üreticilerinden olan ABD merkezli Qualcomm, Birleşik Krallık'taki kullanıcılara milyonlarca dolar ödemek zorunda kalabileceği bir tazminat davasıyla karşı karşıya. Birleşik Krallık’taki önde gelen tüketici derneklerinden "Which?", Qualcomm’un rekabet yasalarını ihlal ettiği gerekçesiyle şirkete 683 milyon dolarlık bir tazminat davası açıyor.

Qualcomm Nuvia'yı satın alıyorQualcomm Nuvia'yı satın alıyor

Wich?, Qualcomm'un patent lisanslama ve işlemci pazarındaki hakimiyetini tekelleşme olarak görmesinin yanı sıra Apple ve Samsung gibi şirketlerin teknoloji lisanları için yüksek ücretler uyguladığını ve bu ücretlerinde cihazların fiyatlarına yansıdığını savunuyor. Eğer açılan dava Qualcomm'un aleyhinde sonuçlanacak olursa şirket 2015 senesinden beri Apple ya da Samsung markalı akıllı telefon alan kullanıcılara, satın aldıkları telefon sayısına ve cihazın türüne bağlı olarak 24 ila 42 dolar arasında tazminat ödemek zorunda kalacak.

Konu hakkında konuşan ABD merkezli şirket ise söz konusu iddiaları reddediyor. Dava haberinin ardından BBS News'e konuşan bir Qualcomm sözcüsü, bu tip iddiaların geçtiğimiz sene yaz aylarında Amerika Birleşik Devletleri Dokuzuncu Temyiz Mahkemesinde yargıçlar kurulu tarafından oybirliğiyle yalanlandığını belirtti.

Qualcomm’un başı tekelcilik suçlamalarıyla dertte

'Which?' derneğinin şirketten talep ettiği tazminat tutarı olan 683 milyon dolar, Qualcomm'un geçtiğimiz seneki gelirinin yüzde 2,8'inden biraz daha fazlasına denk geliyor. Bu da şirket için büyük bir darbe demek. Eğer dava Qualcomm için olumlu şekilde sonuçlanmazsa şirket bu tazminat davası nedeniyle batmanın eşiğine bile gelebilir. Üstelik Qualcomm’un bu ara uğraştığı tek dava da bu değil. Son yıllarda tekelcilik suçlamalarıyla başı dertte olan Qualcomm, geçtiğimiz dönemlerde Asya'da 2,6 milyar doları aşan cezalarla da karşı karşıya kalmıştı.

Qualcomm ve Airtel 5G teknolojisi için iş birliği yaptı

Bunun yanı sıra geçtiğimiz senelerde AB Komisyonu da şirketin sadece kendi çiplerini kullanması için Apple'a ödeme yaptığı ve bu şekilde rakiplerinin önüne geçerek haksız rekabet uyguladığını ortaya çıkararak Qualcomm'a 997 milyon Euro’luk bir ceza kesmişti. Birleşik Krallık’ta açılacak olan yeni davanın nasıl sonuçlanacağını ilerleyen zamanlarda birlikte görecek olsak da şirketin yakın zamanda stratejisini gözden geçirmesi bir zorunluluk gibi görünüyor.


Qualcomm ve Honor yeniden anlaştıQualcomm ve Honor yeniden anlaştı
Qualcomm Snapdragon X65 5G yonga setini tanıttıQualcomm Snapdragon X65 5G yonga setini tanıttı

PAYLAŞ