QR Kod Tehlike Saçıyor! - Haberler - indir.com

QR Kod Tehlike Saçıyor!

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 22 ''   Yayınlanma Zamanı : 2016-08-07 12:00:03
Editör : Caner Küçükbinar
Kategori : Donanım

Teknolojik hizmetlerin artmasıyla birlikte güvenlik sorunları da artmaya başladı. İnternet ve teknoloji alanında hizmet veren firmalar kullanıcıların ilgisini çekebilmek için öncelikle güvenli internet çözümleri aramaya başladılar. Hızlı ve konforlu internetin yanında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta güvenli internet olduğu için yeni programlar ve yazılımlar geliştirildi. Son zamanların en popüler güvenlik uygulaması QR kodu da bu uygulamalar içinde yerini aldı.

Yeni Nesil QR Kodu

Yeni nesil güvenlik kodu olan QR kodu İngilizce "Çabuk Tepki" kelimelerinin baş harflerinden oluşturuldu. Mobil cihazlarda kullanılabilen kod, kameraları yardımıyla okutulmaktadır.  Kameralara özel Matriks yani "barkod" sistemiyle okutulur. QR kodunun üretici Japonya asıllı olan Denso firmasıdır. Firma 1994 yılında üretmiştir. Aslen otomotiv sanayisinde kullanılması için üretilen QR kodu Japonya ve Avustralya?da kullanılırken son birkaç yıldır tüm dünyada kullanılmaktadır. Kameralarla çözümlenen ve kaydedilen görsellerde bulunan bilgiler e-mail adresinize gönderilir. Yine kameralara aracılığıyla coğrafya bilgisine ve iletişim bilgilerine ulaşılır.

Yeni Nesil Güvenlik Teknolojisindeki Tehlike

Japonya?da üretilen ve birkaç yıldır tüm dünyada yaygın olarak kullanılan QR kodu yeni nesil güvenlik sistemlerindendir. Mobil cihazlar üzerinde hemen hemen her alanda kullanılan kodun bu zamana kadar güvenliğinden şüphe edilmedi. Ancak geçtiğimiz günlerde hızlı ve basit çalışan bu sistemin güvenli olmadığı ortaya çıktı.

Mohamed Abdelbasset Elnouby'nin Tespiti

Son zamanlarda sadece mobil cihazlarda değil aynı zamanda güvenlik sektöründe de kullanılan QR kodunda güvenlik açığı tespit edildi. Görüntüsü karışık gibi olsa da aslında oldukça basit olan bu güvenlik sistemin güvenlik açığı da bulunmaktadır. Özellikle mobil cihazlarda ve güvenlik sistemlerinde kullanılan bu kod basit ve hızlı çalışması nedeniyle geliştiriciler ve güvenlik kullanıcıları tarafından çok sevildi. Bankacılık sektöründe de kullanılan bu uygulama pek çok insanın özel bilgilerini korurken, sanıldığı kadar güvenli olmadığı ortaya çıktı. Mısırda bulunan güvenlik araştırmacılarından olan Mohammed Abdelbasset Elnouby, çok talep gören QR kodundaki açığı keşfettiğini söyledi. Söylenenlere göre bu açık kritik olmakla birlikte ufak eklemeler yapılarak sistem manipüle edilebilir. Mobil cihazlarda en çok Whatsapp platformunda kullanılan kodla istenirse kullanıcıların hesabına erişilebileceği kanıtlandı.

 




İlgili uygulamalar

PAYLAŞ