Popüler Sitelerin Yasaklı Olduğu Ülkeler - Haberler - indir.com

Popüler Sitelerin Yasaklı Olduğu Ülkeler

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 52 ''   Yayınlanma Zamanı : 2018-10-18 11:30:00
Editör : Onur Köse
Kategori : Donanım

İnternet ortamında birçok yararlı ve işlevsel internet sitesi bulunuyor. Kullanıcıların en fazla vakit geçirdikleri siteler ise sosyal medya platformları ile beraber video izleme servisleri oluyor. Özgürlük anlamında her kullanıcının her siteye erişilebilir olması bilinirken, bazı istisna durumlarda ise ülkeler bazlı site engellemeleri meydana gelebiliyor. Global anlamda çeşitli ülkelerin birçok site ve uygulamalara erişim engeli getirdikleri biliniyor. Dünyanın her bölgesinden her internet sitesine erişmek mümkün olmazken bazı ülkelerin neden bu tarz engellemeler yaptıkları ise bilinmiyor. Bizde sizlere bu içeriğimizde çeşitli ülkeler tarafından yasaklanmış veya erişim engeli getirilmiş platformları derledik.

Popüler Sitelerin Yasaklı Olduğu Ülkeler

Çin – Genel Tüm Platformlar

Lenovo 5S Pro İçin Resmi Bilgiler GeldiLenovo 5S Pro İçin Resmi Bilgiler Geldi

Listemize erişim engelleri ile ünlü ülke olan Çin ile başlıyoruz. Çin bölgesinde Facebook, Twitter ve Google başta olmak üzere birçok internet sitesine erişim engeli bulunuyor. Bilinen bu siteler haricinde New York Times ve birçok internet sitesine Çin’den erişmek mümkün olmuyor. Ülke kendi arama motoru ile kendi sosyal medya sitesine sahip olurken internet erişimleri ile ilgilenen bir grup idari ekibi bulunuyor. Facebook ve Google tarafından ülkede aktif olmak için yapılan girişimler başarısız olmuş Çin yönetimi geri adım atmamıştır.

Arabistan – WhatsApp, Skype, FaceTime, Telegram

Suudi Arabistan ülkelerinde ise iletişim ve arama gerçekleştirebilen uygulamaların engellendiğini görüyoruz. Uzun zamandır yasaklı ve erişim engeli bulunan bu sitelerin engellenme sebebi ise mali olarak ifade ediliyor. Ülkede yer alan telekominasyon sistemlerinin yöneticileri birçok uygulama ve şirkete lisans koyma şartı getirmiş ve engelleme gerçekleşmişti.

İran – Instagram ve Telegram

30 Aralık 2017 tarihinden itibaren ülke genelinde protestolardan ötürü Instagram ve Telegram uygulamalarında engel bulunuyordu. Bu servislerin hükümet karşıtı platformlar olduğu iddia edilirken yetkililer önlem olarak böyle bir engelleme kararı almıştı.

Rusya - Archive.org

Archive sitesinde yer alan Rus otoritelerine saldırgan videolar ve İslam devlet videolarından ötürü Rusya’da engelli bir platform olarak biliniyor. Ayrıca bu videoların yer aldığı 400 kadar site üzerinden videoların kaldırılması Rusya tarafından talep edilirken talep kabul edilmemiş ve engelleme kararı getirilmişti.

Türkiye – Wikipedia

Ülkemizde uzun bir zamandır yasaklı olan Wikipedia’nın engellenme sebebi ise kaldırılması talep edilen makalelerin kaldırılmaması olarak biliniyor. Diğer yandan Türkiye’nin terörist organizasyonlara bağlı olduğu ifade edilen içerikler ülkemiz tarafından yanlış bulunup platform engellenmişti.

Rusya – Reddit

Popüler site Reddit dahil Rusya’da 74 bin siteye erişim engeli bulunuyor. Reddit’in engelleme sebebi olarak ise evlerde uyuşturucu etkisi yapan bir mantarın yetiştirilme yöntemini anlatan bir makale olduğu belirtiliyor. Bu makalenin Rus kullanıcılar için gizlenmesi istenmiş ve bu süre için site erişime kapatılmış durumda. Makale kaldırılınca ise Rusya siteye erişimi tekrardan aktif hale getirdi.

Endonezya – Vimeo

Vimeo’da yer alan çıplaklık içeren kıyafetli videoların Vimeo’da yer aldığı için yetkililer tarafında site engellenme kararı alındı. Birçok eğitici ve öğretici videoda yer alan Vimeo için bir süredir erişim engeli Endonezya’da devam ediyor.


Microsoft Çin'e özel pembe Surface 2'yi tanıttıMicrosoft Çin'e özel pembe Surface 2'yi tanıttı
Galaxy S9 Plus İçin Yeni Güncelleme SunulduGalaxy S9 Plus İçin Yeni Güncelleme Sunuldu
Görme engelliler için Türk Telekom'dan bir yenilik dahaGörme engelliler için Türk Telekom'dan bir yenilik daha

PAYLAŞ