Oyun dünyasının belki de en çok beklenen oyun konsolu olan PlayStation 5 büyük bir heyecanla bekleniyor. Kasım ayında piyasaya sürülecek olan PS5 için ülkemizde en çok konuşulan detayı fiyatı noktası oluyor. Nisan ayında başlatılan ve Eylül ayının son döneminde bitecek olan ek gümrük vergisi düzenlemesinin yıl sonuna uzatılması ile beraber PS5 üzerinden ne kadar vergi alınacağı kesinleşmiş oldu. Sony’nin yeni oyun konsolu PS5 ve Microsoft’un iddialı konsolu Xbox Series X, kasım ayında satışa çıkacak.

Türkiye’de konsol tarafında ağırlık olarak tercih edilen PlayStation’un bu yıl ki yeni oyunu PS5’in fiyatı oldukça merak ediliyor. Ancak ülkemizde Nisan ayında geçerliliği başlayan vergi düzenlemesinin yıl sonuna kadar uzatılması fiyat beklentilerini de yükseltmiş oluyor. Sony Türkiye, Avrupa bölgesinde bir pazarda yer aldığı için ülkemizde konsollar ve oyunları dolar değil Euro ile fiyatlandırılıyor. Sony, yerelleşme amacı ile konsoldaki kar marjını birazda olsa düşürerek Türkiye’de satmaya çalışsa da yine de yetersiz olacak gibi duruyor.

PS5’ten alınacak vergiler belli oldu

1 1601016447

Öyle ki Avrupa’da standart PS5 499 euro, PS5 Digital Edition ise 399 euro ile satışa çıkıyor. Ülkemizde ise standart sürümün fiyatı 8500 TL’yi bulabiliyor.

  • PS5’in gümrük girişi: 4000 TL
  • Gümrük vergisi: +2000 TL
  • ÖTV: +1.200 TL
  • KDV: +1.296 TL
  • Toplam vergi: 4.496 TL
  • Toplam fiyat: 8.496 TL

Hesaplamalara göre Sony’nin belirlemiş olduğu Euro bazında fiyatı TL’ye çevirince 4000 TL olduğu gözüküyor. Hesaplamalar noktasında ise bunun üstüne +4496 TL vergi eklendiği zaman konsolun pazardaki fiyatı 8500 TL seviyesine çıkıyor. Nisan ayında açıklanan 1 Ekim’e kadar %50 daha sonra ise %20 gümrük vergisi düzenlemesi sabit kalsaydı PS5, Kasım ayında Türkiye’de %20 gümrük vergisi ile 7300 TL seviyesinde satışta olacaktı. Ancak %50 gümrük vergisinin süresi 1 Ocak 2021 yılına kadar uzatıldığı için vergi oranı sabit kaldı ve konsolun fiyatına +1200 TL vergi eklenmiş oldu.

Ülkemizde bu seviyelere erişen konsol fiyatlarına karşılık kullanıcıların konsollara olan ilgisi ve Sony’nin satış başarısı ne seviyelerde olacak göreceğiz.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir