Play Store'da tespit edilen 813 trojanlı uygulama mağazadan kaldırıldı - Haberler - indir.com

Play Store'da tespit edilen 813 trojanlı uygulama mağazadan kaldırıldı

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 3 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-05-14 20:01:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Teknoloji

Bir güvenlik araştırması için siber güvenlik uzmanları tarafından geliştirilen CreepRank adlı bir trojan türünde algoritmanın, Google Play Store'daki uygulamalar üzerinde çeşitli çalışmalar yaptığı ortaya çıktı. Geçtiğimiz eylül ayında yapılan bu çalışmalar, 813 uygulamanın trojan içerdiğini tespit etmiş ve bu uygulamalar Play Store içerisinden kaldırılmıştı. ABD merkezli teknoloji lideri Google, oldukça yaygın bir şekilde kullanılan hizmetlerinden bir tanesi Play Store'dur. Android ekosisteminin resmi uygulama mağazası olan Play Store, içerisinde binlerce uygulamaya yer veriyor. Maalesef ki bu uygulamaların bazıları, art niyetli geliştiriciler tarafından geliştirilmiş olan kötü amaçlı uygulamalar olarak kullanıcıların karşısına çıkıyor. 

Sibet güvenlik uzmanları, konuyla ilgili olarak yapmış oldukları çalışmalarla Google Play Store üzerinde yer alan zararlı yazılımları tespit edip, söz konusu bu yazılımları mağazadan kaldırılması için Google ile iletişime geçti. Şimdi ise yeni bir algoritma üzerinde çalışma yapan siber güvenlik uzmanları, Google Play Store üzerindeki 813 uygulamanın kaldırılmasını sağladılar. Konu üzerinde çalışma yapan yazılım uzmanları, Google Play Store'daki uygulamalar üzerinde çalışma yapmak için CreepRank adlı yeni bir algoritma geliştirdiler. Bu yeni algoritma, mobil uygulamaların içerisinde yer alan trojan benzeri yapılar olup olmadığını tespit ediyor. Örnek vermek gerekirse, kullanıcılar SMS'lerine erişim ya da taklit, uygulamaların erişim izinlerini değiştirme, izinsiz konum takibi gibi veri sızıntıları bu algoritma tarafından tespit edilebilecek. Son zamanlarda artan güvenlik problemleri karşında Play Store üzerinde yapılan bu çalışmalar mevcut uygulamaların ne kadar güvenilir bir alt yapıya sahip olup olmadığını ortaya koydu. Çalışmalar sonucunda ortaya çıkan trojan içerikli uygulamalar Google Play Store üzerinden kaldırılarak kullanıcıların güvenliliği sağlanmaya odaklanıldı. 

"Hayat Eve Sığar" uygulamasının erken erişim sürümü Play Store’da yayınlandı

Araştırma, 50 milyondan fazla uygulama üzerinde yapıldı

Konu üzerinde çalışmalar yapan siber güvenlik uzmanları, geliştirme işlemlerini tamamladıktan sonra CreepRank'ı aktif olarak çalıştırma kararı verdiler. Bu işlemler sırasında 50 milyondan fazla uygulama verisi üzerinde inceleme gerçekleştiren algoritma, trojan benzeri yapıları tespit ederek bu yapılara çeşitli puanlar verdi. Puanlama sonucunda bir TOP 1000 listesi oluşturan algoritma, bu liste içerisinde de yeniden bir çalışma gerçekleştirdiler. Konuyla ilgili olarak yapılan çalışmalar, 857 uygulamanın kesin olarak trojan yapı içerdiğini ortaya koydu. 

Bu uygulamalar, birçok telefona yüklenmiş durumda

Siber güvenlik uzmanları tarafından elde edilmiş olan veriler biraz daha genişletilerek 2017, 2018 ve 2019 yılında bu uygulamaların ve benzerlerinin durumları üzerinde çeşitli çalışmalar yaptılar. Yapılan araştırmalar, trojan bulunan uygulamaların en az 1 milyon kullanıcı tarafından yüklenmiş olduğunu dile getirdi. Siber güvenlik uzmanları, elde etmiş oldukları verileri büyük bir ivedilikle Google yetkililerine bildirdiklerini dile getirdiler. 

813 uygulama Play Store üzerinden kaldırıldı

Google bünyesinde yer alan yetkililer, tespit edilen toplam 1.095 uygulamanın 813 tanesini Play Store üzerinden kaldırdı. 2019 yılının eylül ayında kaldırılan bu uygulamalar ve yine bu uygulamaların tespitinde kullanılan algoritma, geçtiğimiz günler içerisinde yayınlanan çevrimiçi bir makale ile ortaya konuldu. 

 




Play Store'da 115 TL değerindeki 13 oyun ücretsiz olduPlay Store'da 115 TL değerindeki 13 oyun ücretsiz oldu
Google Play Store'da tespit edilen zararlı yazılım Android kullanıcılarını hedef alıyorGoogle Play Store'da tespit edilen zararlı yazılım Android kullanıcılarını hedef alıyor
Google Play Store uygulama keşfetmeyi kolaylaştırıyorGoogle Play Store uygulama keşfetmeyi kolaylaştırıyor

PAYLAŞ