Play Store bir kez daha veri ihlaliyle gündemde - Haberler - indir.com

Play Store bir kez daha veri ihlaliyle gündemde

Tahmini Okuma Süresi : 1 ' 59 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-05-15 22:01:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Teknoloji

Uzmanlar tarafından yapılan bir açıklamaya göre binlerce uygulama kişisel veriler üzerinde gizlice bir sızıntı yaptı. Konuyla ilgili olarak ortaya çıkan haberlere göre Google'ın sahip olduğu Firebase üzerinden belirli sızıntılar yapıldı. Android kişisel verileri sızıntısıyla gündeme geldi. Her geçen gün artarak devam eden internet ve uygulama kullanımında kişisel verilerin gizliliğine dikkat etmek gerekiyor. Bazı uygulamaların da halihazırda bilgiler sızdırdığı yapılan açıklamalar sonucunda ortaya çıktı. 

4000'den fazla uygulama kişisel verileri sızdırıyor

Akıllı cep telefonlarımızı daha detaylı kullanmak adına çeşitli mobil uygulamalar indirebiliyoruz. Uygulamalar üzerinde yapılan araştırmalara göre uygulamaların açıkları da çıkmaya devam ediyor. Konuyla ilgili olarak son elde edilen bilgilere Google'ın sahibi olduğu ve mobil ile web uygulama geliştirme platformu olan Firebase sebep oldu. Çünkü yapılan araştırmaya göre Firebase veritabanı üzerinde yapılan bir yanlış ayarlamanın açık kapı bıraktığı fark edildi. Android uygulamalarını sunan Google Plat Store mağazasında uygulamaların yüzde 30'unun Firebase ile geliiştirildiği belirtildi. Halihazırda toplamda 515.735 uygulama Google Play Store’da indirilebilir durumda. Firebase kullanan 155.066 uygulama bulunuyor. Bu uygulamaların 4.282 tanesinin kullanıcıların kişisel verilerini sızdırıldığı belirlendi. 9.014 uygulamanın da bu tehdit altında olduğu söyleniyor.

Kullanıcıların kişisel verilerini sızdıran uygulamaların yüzde 40'ının oyun ve eğitim uygulamaları olduğu ve e-posta, kullanıcı adı, parola, telefon numaraları, konum, adres ve buna benzer daha birçok bilgilerin alındığı belirtildi. Basit bir “.json” dosyasıyla erişilebilir olan kişisel veriler için Google harekete geçti. Söz konusu bu bahsedilen veritabanı ile bağlantı kesildi. Fakat tehlike henüz geçmiş değildir. Çünkü daha önceden kaydedilen veritabanı bilgileriyle, uygulamalar verileri göndermeye halen devam ediyor. Bu nedenle de uygulamalara manüel olarak müdahale etmek gerekiyor. Android uygulamalarının kişisel verileri için açıklama yapan Google sözcüsü; "Muhtemel yanlış ayarlamaya karşı geliştiricilere düzeltme yapması için bildirim gönderdik. Etkilenen uygulamalar için de çalışmalara devam ediyoruz." dedi.





PAYLAŞ