Pil dünyasında yeni bir devrim! - Haberler - indir.com

Pil dünyasında yeni bir devrim!

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 16 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-09-02 09:21:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Teknoloji

Yeni bir keşif olarak değerlendirilen grafen türü, piller için yepyeni bir alan yarattı. Bu yeni tür, sürdürülebilir sodyum pil üretiminde kullanılacak. 

Lityum-iyon piller, enerji depolama yetenekleri sebebiyle teknolojinin temel taşı olarak değerlendiriliyor. Fakat, üretimin çevreye olan etkisi ve yüksek maliyeti hesaba katıldığında, lityum çok da verimli bir seçenek değildir. Dünya'da bol miktarda yer alan sodyumdan üretilen bu piller lityuma alternatif olabilir, fakat onlarında üretim noktasında bazı problemler vardır. Ama şimdi ise bilim insanları, bu problemlerden birini çözüme kavuşturmuş gibi gözüküyor. Chalmers Teknoloji Üniversitesi bünyesinde yer alan araştırmacılar, özel bir grafen türü kullanarak sodyum piller için yüksek performanslı elektrot malzemeleri üretebilir. Söz konusu bu pil, standart lityum piller yer alabilecek çok yakın bir enerji kapasitesi gösteriyor. Oldukça başarılı olarak değerlendirilen bu keşif, Science Advances dergisinden yayınlandı.

Türkiye'nin en büyük kripto para vurgunlarından biri yapıldıTürkiye'nin en büyük kripto para vurgunlarından biri yapıldı

Lityum pillerde, anot grafitten (kurşun kalemin içindeki malzeme) üretiliyor. Lityum iyonları, grafen katmanlarına girip çıkmak adına yeterince küçük ancak sodyum bu çok daha sıkı olduğu için sistem bu şekilde performans sergileyemiyor. Yeni icat edilen Jannus grafeni bu noktada devrede giriyor. Grafenin bu türü, sodyum iyonlarının aksamasına izin veren katmanlar halinde olabilir. 

Çalışmanın yazarlarından Dr. Jinhua Sun, "Grafen katmanının bir tarafına bir molekül aralayıcı ekledik. Katmanlar üst üste konarken bu molekül aralayıcı tabakalar arasında daha büyük boşluklar oluşturuyor ve önemli ölçüde daha yüksek bir kapasiteye yol açan bir etkileşim noktası sağlıyor" diyor.

Standart grafit tercih edilen sodyum pilin kapasitesi gram başına ise 35 miliamper saat. Bu da standart bir lityum pil kapasitesinin ondan birinden daha aza tekabül ediyor. Jannus grafeni tercih edildiğinde ise bu değer gram başına ise 322 miliamper saate çıkıyor. Lityumdan daha az, fakat yine de oldukça yakın gözüküyor. Üstelik bu malzeme ile üretimi yapılan piller tamamen geri dönüştürülebilir ve tekrar da kullanılabilir. 

Chalmers Endüstriyel ve Malzeme Bilimi Bölümü'nden Profesör Vincenzo Palermo, "Jannus grafeni şu anda endüstriyel uygulamalar için hazır değil, ancak sonuçlar, yüksek kapasiteli enerji depolaması için ultra ince grafen levhaları ve aralarındaki küçük boşlukları tasarlayabileceğimizi gösteriyor. Düşük maliyetli, bol ve sürdürülebilir metaller içeren bir konsept sunmayı başardığımız için çok mutluyuz" diyor.


Motorola Moto G50 5G'nin tanıtımı yapıldıMotorola Moto G50 5G'nin tanıtımı yapıldı
Xiaomi orijinal olmayan pillerde şarj hızını yavaşlatacakXiaomi orijinal olmayan pillerde şarj hızını yavaşlatacak
Google Etkinlik geçmişinin şifre korunması nasıl yapılır?Google Etkinlik geçmişinin şifre korunması nasıl yapılır?

PAYLAŞ