Patreon, Apple'a komisyon ödemediğini açıkladı - Haberler - indir.com

Patreon, Apple'a komisyon ödemediğini açıkladı

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 22 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-06-24 11:30:02
Editör : Hakan Göçmez
Kategori : Teknoloji

İçerik üreticiler odaklı geliştirilen ve abone olmayı kolay hale getiren Patreon için Apple mağazasına komisyon ödenmediği açıklandı.

Apple'ın en çok tepki çeken özelliklerinden bir tanesi uygulama mağazasında uyguladığı yüksek komisyon oranları. Pek çok uygulama geliştirici mevcut komisyon ödemelerini yapmamak adına uygulama içinde farklı taktikler geliştirmeye çalışırken, önemli bir açıklama bugün gündemde oldukça dikkat çekti. Açıklama Patreon CEO’su Jack Conte’den geldi. 

Facebook bu defa içerik üreticilerine para kazandıran Patreon'u klonladıFacebook bu defa içerik üreticilerine para kazandıran Patreon'u klonladı

Milyarlarca kullanıcıya hizmet veriyor

CEO Jack Conte yaptığı açıklamada App Store eko sisteminde yer alan uygulama için ek bir komisyon payının ödenmediğini belirtti. Uygulama içerisinde kişilerin içerik üreticilerine abone olabilmesi için ödeme yapan kullanıcılar, uygulama içerisinde ciddi bir para döngüsünün de ortaya çıkmasını sağlıyor. Bu nedenle uygulama için Apple’a yüksek komisyon ödendiği tahmin ediliyordu. Zira uygulama içi gerçekleştirilen her bir satıştan yüzde 30 oranında komisyon alan Apple, böylece uygulama mağazasından ek bir gelir alanı da yaratmıştı. CEO Jack Conte ise bugüne kadar hiçbir şekilde Apple’a komisyon ödenmediğini ve bu ödemenin yapılmayacağına yönelik herhangi bir anlaşmanın da imzalanmadığını söyledi. 

"Keşke Apple ile bir çeşit özel sözleşmemiz olsaydı. Ama yok. App Store yönetmeliklerine herkesin uyduğu gibi uymak zorundayız.” diyerek sözlerine devam eden CEO, uygulamak içinde App Store bağlantılı bir ödeme sisteminin kullanılmadığını ve bu nedenle de Apple'ın uygulama içi komisyonlarından Patreon’un etkilenmediğini söyledi. 

Patreon’da ödeme sistemi nasıl işliyor?

CEO’nun açıklamalarına göre Patreon’da ödeme yapmak isteyen kullanıcılar, ödeme alanına geçiş yaptığında ek bir sayfa açılıyor. Ancak mevcut sayfanın App Store ile herhangi bir bağlantısı bulunmuyor. Kullanıcı Patreon altyapısı üzerinde geliştirilen özel bir sistem ile ödemelerini içerik üreticilerine aktarabiliyor. Bu sayede Apple'ın komisyon sistemlerinden kurtulan Patreon, uygulama mağazasında yer alarak milyonlarca kullanıcıya hizmet verme fırsatı bularak kârlılığını da böylece artırabiliyor. 

Ancak mevcut sistemin pek çok farklı uygulama tarafından da taklit edilmeye başlanması, Apple için bu alanda yeni bir değişiklik yapılmasını zorunlu kılabilir. Özellikle Patreon gibi dünya genelinde çok fazla popüler olan bir uygulamanın uygulama içi satışlarından komisyon alamayan Apple, uygulama mağazasında yapacağı yenilikler ile birlikte bu duruma karşı farklı çözümler geliştirebilir. 



PAYLAŞ