Parmak izi tarayıcı sistemleri nasıl çalışır? - Haberler - indir.com

Parmak izi tarayıcı sistemleri nasıl çalışır?

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 4 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-08-26 18:30:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Soru-Cevap

Bildiğiniz üzere parmak izi tarayıcılar genel olarak son yıllarda akıllı cihazlarda kullanılması ile beraber yakından tanındı. Şöyle ki parmak izi teknolojisi, akıllı cihazlar üzerinde popüler olmadan önce, güvenlik amacıyla kullanılan, önemli odalara giriş yapmak için tercih edilen ya da güvenlik birimlerinde parmak izi alımı işlemlerinde kullanılan özel bir teknoloji olarak karşımıza çıkıyordu. Akıllı cihazlarda, parmak izi tarayıcı sensörleri ile ilk olarak 2011 yılında karşılaştık. Teknolojinin gelişmesi ile beraber artık neredeyse son çıkan tüm akıllı cihazlarda parmak izi okuyucu ile karşılaşmak mümkündür. Yazımızda parmak izi okuyucuların türlerinden ve nasıl çalışma sistemleri olduğundan bahsedeceğiz.

Optik parmak izi tarayıcı sistemleri

Teknoloji dünyasının en temel parmak izi okuyucu sistemi olarak bilinir. Söz konusu bu sistem dijital kamera mantığı ile aynı çalışmaktadır. Konuya basit bir dil ile bakmak gerekirse optik parmak izi tarayıcı parmağınızın resmini çeker ve resmi işlemeye koyar. Optik parmak izi teknolojisinin çalışma sistemi tam olarak budur. 

- Tarayıcı, LED sistemlerini kullanarak parmağınıza bir ışık tutar ve parmağınızın resmini çeker.

- Çekilen resmin, ortalama piksel değeri çok karanlık ya da açıksa, pozlamayı baştan ayarlar ve resmi tekrar çekmeyi dener.

- Bunun yanı sıra aynı zamanda, ışık ortamının düşük olduğu alanlarda ve aydınlık ortamlarda çözünürlük kontrol edilerek en iyi algılama sistemi gerçekleştirilir. 

- Resim net bir şekilde algılandıysa görüntü işlenir. 

- Söz konusu bu tarayıcı sistemi genellikle karakollarda, havaalanlarında ve güvenli giriş gibi yerlerde kullanılır. Söz konusu bu tarayıcılar akıllı cihazlarda pek fazla tercih edilmez. 

Kapasitif parmak izi tarayıcı sistemleri

Kapasitif tarayıcılar içerisinde, her biri elektrik yükü taşıyabilen küçük boyutlu kondansatörler yer alıyor. Bu ögeleri, bir kameranın pikselleri şeklinde düşünebilirsiniz. Her bir parça bir bütün olarak ele alındığı taktirde, çok daha hassas bir optik sensör sistemi ve çok daha güvenli parmak izi görüntüsü elde etmenizi sağlar. Burada önemli olan noktalardan biri 2D parmak izi teknolojisi yerine 3 boyutlu bir parmak izi modelini gerektirir. Söz konusu bu tarayıcı akıllı cep telefonu üreticileri tarafından kullanılan popüler bir tarayıcı sistemidir. 

Ultrasonik parmak izi tarayıcı sistemleri

Ultrasonik parmak izi tarayıcı sistemleri, yüksek frekansta ses seviyelerini belirleyerek, mekanik stresi ölçmede işe yarayan özel bir sensör sistemi sunar. Söz konusu ses dalgaları, parmak izi derinliklerini parmak izi ile ölçme işlemini gerçekleştirmesi ile beraber ortaya çıkan 3 boyutlu bir sistemdir ve ultrasonik tarayıcıları kapasitif modellerden çok daha hassas bir sisteme sayalı olarak güvenli bir sistem sunar. Teknolojinin gelişmesi ile beraber gerek cep telefonlarında gerek diğer teknolojik ürünlerde birbirinden farklı sistemler ile karşı karşıya gelir olduk. Parmak izi okuyucu sistemleri her geçen gün gelişerek gerek ekranın üst kısmında gerek ekranın alt kısmında kullanılıyor. Son yıllarda en çok kullanılan teknolojilerden biri olarak karşımıza çıkan parmak izi okuyucu sensörü farklı alanlarda farklı şekillerde de kullanılıyor. 

 




İlgili uygulamalar

PAYLAŞ