Özel WhatsApp sohbetleri Google'a düştü - Haberler - indir.com

Özel WhatsApp sohbetleri Google'a düştü

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 24 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-01-13 13:30:00
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Uygulama

Son zamanların en çok konuşulan platformlarından biri WhatsApp. Yeni veri politikası sebebiyle gündemden düşmeyen WhatsApp ile ilgili yeni haberler gelmeye devam ediyor. Yeni kullanım politikasına göre kullanıcılar WhatsApp verilerini Facebook ile paylaşmaya 8 Şubat 2020 tarihine kadar onay vermezse uygulamadan faydalanamayacaklar. Bu sebeple milyonlarca kişi WhatsApp'a alternatif olan uygulamalara  geçiş yapmaya başladı. Olaylar henüz daha çok tazeyken, şimdi ise WhatsApp platformunun kullanıcılarının özel mesajlarını Google ile paylaştığı gün yüzüne çıktı. WhatsApp'ın veri ihlali etki alanı her geçen gün daha da büyüyor. 

Veri ihlali ile WhatsApp gündemde

WhatsApp'ın özel gruplarına Google'da arama yapan kişiler erişim sağlayabiliyorlar. Gadgets 360 tarafından ortaya çıkarılan bu açığı, WhatsApp grup sohbeti davetlerinin endekslenmesine izin verdiği için web'de özel grupların mesajlarına ulaşım sağlanıyor. Bu veri açığı ilk olarak ise 2019 yılında ortaya çıkarıldı ve tepkilere karşılık olarak ise WhatsApp bu sorunu hızlı bir şekilde ortadan kaldırdı ve aram motoru uyumluluğuna da sınır getirdi. 

WhatsApp Gizlilik Sözleşmesi'nde geri adım attı!WhatsApp Gizlilik Sözleşmesi'nde geri adım attı!

Söz konusu bu olay kısaca, Google'ın WhatsApp indekslemesin izin vermesidir. İndeksleme; arama motorlarının sonuçlarına yeni URL'ler eklediği süreçtir. Bu sebeple de birçok kullanıcının kişisel bilgiler, telefon numaraları ve dahil olmuş oldukları gruplar ortaya çıktı. WhatsApp sınırlandırılmış olsa da yine arama sonuçlarında kişisel bilgiler görünüyor. Şöyle ki Google'da arama yapıldığında gruplar ve davet bağlantıları tekrar görünüyor. Hatta sadece gruplar değil aynı zamanda düzeltilmiş gibi görünüyor olsa da öyle bir durum değildir. Kullanıcıların telefon numaraları ve profil fotoğrafları, sorun sebebiyle basit bir Google aramasıyla ortaya çıkabiliyor. 

WhatsApp, söz konusu bu sorunu ortadan kaldırmak adın geçtiğimiz yıl mart ayından bu yana Google'a dizin ekleme dışında 'noindex' etiketlerini de etkilemeyi başardı. İlerleyen süreçlerde ise arama sonuçlarının artık Google'da görünmediği belli oldu ancak kısa bir süre içerisinde bağlantılar arama sonuçlarında tekrar görünmeye başladı. Yani WhatsApp'ın bulmuş olduğu 'noindex' etiketinin yerleştirilme çözümü başarısızlıkla sonuçlandı ve daha yapıcı bir çözüm bulmazsa kullanıcıların gizliliğine vurgu yapan WhatsApp daha çok kullanıcı kaybedecek gibi görünüyor. Konu ile ilgili olarak elde edilen bilgiler şu an için bunlarla kısıtlıdır. 


Facebook Türkiye'den WhatsApp ile ilgili resmi açıklamaFacebook Türkiye'den WhatsApp ile ilgili resmi açıklama
WhatsApp’tan güncellenen koşullara ilişkin bilgilendirmeWhatsApp’tan güncellenen koşullara ilişkin bilgilendirme
Kişisel Verileri Koruma Kurumu’ndan WhatsApp açıklamasıKişisel Verileri Koruma Kurumu’ndan WhatsApp açıklaması

PAYLAŞ