Oyun oynamanın faydaları - Haberler - indir.com

Oyun oynamanın faydaları

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 20 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-10-18 18:00:00
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Donanım

Oyun oynamak sadece bağımlılık yapan bir eğlence ve eğlence kaynağı olduğuna dair geleneksel inanışın aksine, konu hakkında yapılan son araştırmalar oyun oynamanın birçok faydası olduğunu ve bunların arasında anahtarın hem çocuklarda hem de yetişkinlerde bilişsel becerilerin geliştirilmesi için faydalı olduğu kanıtlandı. Fiziksel egzersiz kaslarınızı geliştirmeye ve güçlendirmeye yardımcı olduğu gibi, bilişsel oyunlar da kişinin beynini sürekli uyararak şımartmaya yardımcı olarak beynin performansını iyileştirir. İşte video oyunları oynamanın bazı faydaları.

Oyun oynamanın faydaları

Koordinasyonu geliştirir

Bir yetişkin veya çocuk oyun sırasında sadece bilgisayara hareketsiz bir şekilde bakmaz. Ekrandaki faaliyetler ve eylemler çok fazla zihinsen uyarıya sebep olur. Görsel, işitsel ve fiziksel hareketleri koordine ederek, vücuda da ivme kazandırır.

Çoklu görev becerilerini geliştirir

Şöyle ki bir aksiyon oyunu düşünün. Burada oyunu kazanmak için çok dikkatli olmanız gerekebilir. Oyunu kazanmak için hayati önem taşıya enerji seviyeleri, yaklaşan düşmanlar, kalan cephaneler, diğer faktörlerin yanı sıra kullanılabilir süre gibi ekranınızdaki çeşitli özelliklere bakarken, gamepad ya da tuşlarınızı hareket ettirebilmenizi gerektirir. Bu, oyuncunun söz konusu oyunun tüm gereksinimlerini gözlemlemesini ve buna göre tepki vermesini sağlar.

Beynin hızını artırır

Oyun oynarken beyin hem görsel hem de işitsel olmak üzere birden fazla uyarı alır. Araştırmalara göre, sık sık oynayan kişiler, bu uyarıcıları diğerlerinden daha hızlı işleyebiliyor. Bu da, beynin onları yorumlamak için sürekli çalışmasını sağlar.

Sosyal becerileri geliştirir

Çevrimiçi bir oyun, birçok oyuncunun belirli bir oyuna aynı anda katılmasını gerektiren bir yapıya sahiptir. Bu nedenle, oyuncular arasında sürekli bir iletişim vardır ve bu da aralarında anlamlı ve gündelik ilişkilerin gelişmesine neden olur. Bu da zaman içerisinde sosyal becerilerin gelişmesine sebep olur. 

Dikkat ve konsantrasyonu artırır

Video oyunlarının, özellikle aksiyon türündekilerin, oyunun tüm süresi boyunca kişinin dikkatini çekebildiği kanıtlanmıştır. Bu, belirli hedeflere ulaşma ve bir sonraki seviyeye geçme ihtiyacından kaynaklanmaktadır. Bu şekilde üst düzey dikkat ve konsantre zamanla kendinizi bu konuda geliştirmenizi sağlar. 

Problem çözme becerilerini geliştirir

Video oyunları belirli kurallar içerir. Bu, oyuncunun herhangi bir hamle yapmadan önce, o oyunun gerekli kuralları dahilinde kalmasını sağlamak için dikkatlice düşünmesi gerektiği anlamına gelir. Oyuncunun, bir sonraki seviyeye ilerleyip ilerlemeyeceğini belirleyecek anlık kararlar vermesi gerekir.

Harika bir öğrenme kaynağıdır

Sadece yetişkinler ve gençler için değil, aynı zamanda çocuklar için de faydalıdır. Birçok modern eğitim kurumu, video oyunlarını bir öğretim yöntemi olarak kullanır. Bu, bilişsel ve yaratıcı becerilerini geliştirmeyi amaçlayan video oyunları ile akademik becerileri gelişmesine yardımcı olur.

Hafızayı geliştirir

En sevdiğiniz video oyununu oynamak hem görsel hem de işitsel hafıza gerektirebilir. Kişinin, sadece oyunun başında verilebilecek talimatları okuması veya dinlemesi, dolayısıyla bunları tüm oyun boyunca hatırlaması gerekir. Klavyenizdeki tuşların ustalığı, oyundaki karakterlerinizi kolayca hareket ettirmenize yardımcı olur. Bu, kısa veya uzun vadede hafızanızı geliştirmeye yardımcı olur.





PAYLAŞ