Otonom araçlar hacklenme tehlikesiyle karşı karşıya - Haberler - indir.com

Otonom araçlar hacklenme tehlikesiyle karşı karşıya

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 9 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-08-01 11:33:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Donanım

Otonom araçlar konusunda Tesla ve bunun gibi şirketlerin büyük çalışmalar yürüttüğü herkes tarafından biliniyor. Elbette ki bu alanda çalışma yürüten tek şirket elbette ki Tesla değil. Tesla'nın yanı sıra aynı zamanda Apple ve diğer otomotiv alanında etkin olan şirketleri de otonom sürüş ile beraber son derece kapsamlı çalışmalar içerisinde yer alıyor. Fakat yapılan çalışmalara rağmen hiç bir üretici otonom araçların hacklenme ihtimalini göz önünde bulundurmuyor. Hacklenme karşısında ciddi sorunlar ile karşı karşıya kalacak olan bu araçlar hakkında ne gibi bir önlem alınacağı ise henüz belli değildir. Üretilen herhangi bir teknolojik ürünün hacklenmesi için internet bağlantısının yeterli olduğu bilinen bir durumdur. İnternet bağlantısı sayesinde hackerlar internet bağlantısını kullanarak herhangi bir teknolojik ürünün içine sızabiliyor ve bu sayede cihazın kontrolünü ele geçirebiliyor. Bu duruma örnek vermek gerekirse, kullanmış olduğunuz bilgisayarınızın hacklenmesi ya da cep telefonunuzun ele geçirilmesi genellikle hackerların internet bağlantısını kullanarak gerçekleştirdiği bir durumdur. 

Elon Musk, kusursuz otonom için uyardıElon Musk, kusursuz otonom için uyardı

Otonom araçlar hacklenme sorunu yaşayabilir

Öncelikle Tesla ve diğer otonom araç üretme çalışmaları yürüten şirketlerin gözden kaçırdığı bir durum söz konusudur. Bu da otonom araçların hacklenme sorunu. Otonom araçlarda inetrenet bağlantısı olacağı için hacklenme surumu ile karşı karşıya kalabilirler. Bu da kullanıcıların trafik esnasında çok ciddi sorunlar ile karşı karşıya kalabilirler. Hacker işi ile ilgilenen herhangi bir kişi, otonom araçlar ile bağlantı kullandığı taktirde kısa bir süre sonra aracı ele geçirerek trafik esnasında her istediğini yapabilir. Bu da zaman zaman çok ciddi sorunlara sebep olabilir. Otonom araçlarda Individual Driver Model sistemi kullanıldı ve bu sayede araç içerisinde güçlü bir simülasyon yaratıldı. Söz konusu bu simülasyon içerisinde bulunan araçların tamamının hacklendiği bir ortam sağlandı. Bu sayede ilerleyen süreçte otonom araçların hacklenmesi halinde kullanıcıların ne gibi bir sorun ile karşı karşıya kalacağı belirlenmiş oldu. 

Elde edilen sonuçlara baktığımız taktirde teste tabii tutulan araçların yalnızca %10'luk bir kısmının dahi hacklenmesi halinde şehirde tüm trafik alt üst edilebilir. Tahminlere göre otonom araçlar konusunda ileride yaşanacak en büyük sorunlardan biri bu olacak. Bu sayede otonom araç kullanıcılarının aklına otonom araçlar tehlike mi saçıyor sorunu getiriyor. İnternet bağlantısının olduğu her cihazın hacklenme durumu olması sebebiyle otonom araçların ilerleyen süreçte çok ciddi bir güvenlik sorunu ile karşı karşıya kalacağı düşünüyor. Bildiğiniz üzere otonom araçlar da internet bağlantısı vardır ve internet bağlantısının olduğunun olduğu her bir ürün hacklenme durumu ile karşı karşıya kalacaktır. Büyük şirketlerin otonom araç üretimi konusunda dikkat etmedikleri bir konu, bahsettiğimiz gibi otonom araçların trafikteyken hacklenme durumu ile karşı karşıya kalmasıdır. Şirketlerin bu durumu göz önünde bulundurmaması son derece eksik bir durum olup ilerleyen süreçte kullanıcıların zarar görmesini sağlayacak niteliktedir. Üretici şirketlerin bu konu üzerinde kafa yormaları ve bu sorunu erkenden ortadan kaldırmaları gerekiyor. 

 


Yerli otonom araçlar İstanbul'da sınava sokuluyorYerli otonom araçlar İstanbul'da sınava sokuluyor
Tesla'nın elektrikli, otonom kamyoneti geliyor!Tesla'nın elektrikli, otonom kamyoneti geliyor!

PAYLAŞ