Ölmekte olan bir yıldız diğer yıldızı da öldürüyor - Haberler - indir.com

Ölmekte olan bir yıldız diğer yıldızı da öldürüyor

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 45 ''   Yayınlanma Zamanı : 2018-12-11 09:00:00
Editör : Furkan Arıcan
Kategori : Teknoloji

Son yaptıkları incelemelerde ölmekte olan bir yıldız keşfeden bilim insanları, bir iki yıldız sisteminin parçası olan bu yıldız, ölürken yanında arkadaşını da götürecek gibi görünüyor.

Birbirlerinin etrafında dönen ve iki yıldızdan oluşan ikili sistemler her zaman için astronomların ilgisini çekmeyi başardı.  Aynı zamanda astronomların dikkatini çeken bir diğer konu ise yıldızların ölüm olayı. Hal böyle olunca ikili sistemde bir yıldızın ölüm sürecinde olduğunu fark eden bilim insanları, bu önemli olayı incelemeden geçemez. Swift ve Chandra gözlemevlerinde gelen verileri kullanarak bu nadir gözlemlenecek olayı araştıran bilim insanları, bu olay üzerinde çalışmalar sürdürüyor.

Beyaz cüce evresine geçmiş durumda

Yumuşak X ışınları dediğimiz olay üzerinde incemeler yaparak araştırmalarını sürdüren gözlemevi çalışanları, bu çalışmaları esnasında yoğun düşük seviye x ışıması keşfettiler. Genel anlamda nükleer füzyon tepkimelerinde meydana gelen bu tip ışınların bu olaydaki sebebini öğrenen gözlemevi çalışanları, ölmekte olan yıldızın arkadaşından malzeme çalması olduğunu söyledi. Ölmekte olan bir yıldız, çekirdeğine doğru çöktükçe ters orantılı olarak yoğunluğu her geçen süre zarfınca biraz daha artar. Bu yoğunluk artışı ise beraberinde çekim kuvvetini de artırır ve bu döneme beyaz cüce evresi denir. Beyaz cüze evresine sahip olan yıldızlar ise yakınlarındaki kızıl devin dış katmanlarında mevcut olan gazları ve materyalleri kendine doğru çekmeye başlar. X Ray ışınları ise bu gazların beyaz cücenin bünyesine katılma sürecine dahil olur.

Diğer yıldızın tüm materyalini er ya da geç çekecek

200 bin ışık yılı uzaklıkta gerçekleşen bu olayda, ASASSN 16oh isimli beyaz cüce, şimdiye denk kaydedilmiş en hızlı büyüyen cüce yıldızı haline dönüşmüş durumda. Diğer yıldızın tüm materyalini er ya da geç çekecek olan bu beyaz cüce, büyük bir ihtimalle bu işlemi tamamlayamadan bir süpernovaya dönüşecek durumda. Her ne olursa olsun iki durumda da ölüme giderken yanında da arkadaşını götüreceği kesin.

 

 





PAYLAŞ