Nvidia: Ekran kartı fiyatları yükselmeye devam edecek - Haberler - indir.com

Nvidia: Ekran kartı fiyatları yükselmeye devam edecek

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 0 ''   Yayınlanma Zamanı : 2018-02-28 14:09:49
Editör : Nazlıhan Kılıç
Kategori : Donanım

Ekran kartı, yüksek netlik, renk, tanım ve genel görünüme sahip grafik verilerini görüntülemek için bilgisayarların çoğunda bulunan bir ekran kartı türü. Bir grafik kartı, gelişmiş grafik teknikleri, özellikleri ve işlevleri kullanarak grafik verilerini işleyip yürütmek suretiyle yüksek kaliteli görsel görüntü sağlıyor. Bu ekran kartları çıkmadan önce hayal dahi edilemeyecek büyüklükte bir teknolojiydi. Ancak şu anda yapay zekalarda GPU'larda gücünü alıyor. Ekran kartlarının çalışması ve işlevlerini yerine getirmesi oldukça komplike bir yapıda.

Ekran kartları öncelikle grafik işleme görevlerini işlemciden veya RAM'den kaldırmak için tasarlanıyor. Bu sayede RAM'in üzerindeki pek çok yükten kurtuluyorlar. Bu da daha yüksek bir performans alınmasını sağlıyor.

 Grafik işleme ünitesi (GPU) ve grafik veriyi hızlı bir şekilde işleyebilmesine yardımcı olan özel bir RAM içeriyor. Çoğu işlemci gibi, bir ekran kartı da GPU'nun ısısını korumak için özel bir ısı emici içeriyor. Böylece ekran kartları aşırı ısınmıyor ve devreleri yanmıyor.

Ekran kartları başlarda oyunlara yönelik geliştirildi. Daha sonra ise ofis programları da bu grupta yerini aldı. Ancak son zamanlarda ekran kartlarının kullanım genellikle madencilikte kullanılıyor. Bitcoin gibi kripto para birimlerinde madencilik yapan pek çok kişi yüksek bir ekran kartına sahip olması gerekiyordu. Bunun nedeni ise performansa karşılık olarak para kazanma sistemine yönelikti. Bu nedenle en yüksek performansı gösteren ekran kartları dahi kripto para birimleri karşısında 5 ila 6 ayda yanıyordu.

Bu kadar sükse yapan bir şey karşılığında tabii ki ekran kartı üreten markalar fiyatları oldukça yükselttiler. Pek çok kişi bu yıl ekran kartı fiyatlarının düşmesini beklerken, üreticiler yıl sonuna kadar fiyatların yüksek seyretmesini bekliyor. Bunun nedenini sanal madencilerin aşırı istilası sonucunda ellerinde ekran kartı kalmamasına bağlıyorlar. Bunun dışında ise grafik belleklerinde yaşanan stok sıkıntısı. Bu yıl ucuz ekran kartı almak isteyenler hayal kırıklığına uğrayacak. Çünkü bu sene ekran kartları aşırı pahalı olacak.

 





PAYLAŞ