NVDIA ARM'nin satın alınmasına itiraz ediyor - Haberler - indir.com

NVDIA ARM'nin satın alınmasına itiraz ediyor

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 20 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-02-15 15:01:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Teknoloji

NVIDIA'nın yarı iletken sektöründe önemli bir yere sahip olarak bilinen ARM'yi kendi çatısı altına almış olması, dev şirketler tarafından büyük tepki görmüştü. Kim oldukları bilinmeyen kaynaklar, antitröst yetkililerini satıma müdahale etmesi için çağırdı. 

Yaklaşık olarak 6 ay önce NVIDIA, yarı iletken sektörü için önemli isimlerden biri olan ARM'yi satın aldığının bilgisini vermişti. 40 milyar dolarlık bu satın sürecinin 18 ay içerisinde tamamlanması bekleniyor. NVIDIA, ARM'yi kendi çatısı altına alarak yapay zekanın daha ileti noktada yer almasını hedefliyor olsa da bu satın alım işlemi sektördeki diğer dev isimlerin tepkisini çekti. 

Nvidia ARM şirketini satın almak için kolları sıvadıNvidia ARM şirketini satın almak için kolları sıvadı

Dünyanın en büyük şirketleri arasından ilk sırada yer alan Google, Microsoft ve Qualcomm, NVIDIA'nın 40 milyar dolara Arm'yi kendi çatısı altına almasını eleştiri yağmuruna tuttu. Sektörün bu dev isimleri, antitröst yetkililerini duruma müdahale etmek için çağırdı. Bu çağrıyı yapan kişiler kendilerini sürece hakim olarak tanıttı ve halka açık bir şekilde konuşmaları yasak olduğu için kim oldukları da açıklanmadı. 

NVIDIA'nın Arm'yi almasıyla büyük eleştiri aldı

NVIDIA'nın Arm'yi kendi çatısı altına alması, yatı iletken sektörünün durumdan önemli bir şekilde etkilenmesine sebep olacak. NVIDIA, dev şirketleri kendi bünyesine katarak Apple, Intel, Samsung, Amazon ve Huawei gibi isimlerin yongalarını lisanslayan yapıda söz hakları vardır. ARM, yarı iletken şirketlerle rekabet içerisinde olmak yerine yonga tasarımlarını ve ilgili yazılım kodlarını lisanslıyordu.

Konuyla ilgili olarak sektördeki şüphelerse NVIDIA'nın bu gücünü kötüye kullanacağı yönündedir. NVIDIA, ARM'yi artık kontrol edebilme gücüne sahip oldukları için rakiplerin teknolojiye erişimi sınırlandırılabilir veya bu teknolojilere erişim maliyetini artırabilir. Yani bu dev isim NVIDIA, rakiplerinin ilerlemesini engellemek adına her şeyi yapabilecek gibi görünüyor. NVIDIA ve Arm arasında yapılan bu anlaşma henüz tamamlanmış değildir. İki şirket arasında anlaşmanın tamamlanabilmesi için NVIDIA'nın ABD, İngiltere, Avrupa Birliği ve Çin'deki antitröst yetkilileri tarafından uzun bir inceleme sürecinden geçmesi gerekiyor. Sektördeki dev teknoloji şirketlerinin yapacağı anlaşma ise bu yerden onay kazanma sürecini daha da zorlaştıracak ve hatta satın alımı tamamen engelleyebilir. Konuyla ilgili olarak elde edilen bilgiler şu an için bu kadardır. 

 



PAYLAŞ