Non-Fungible-Token (NFT) Nedir? - Haberler - indir.com

Non-Fungible-Token (NFT) Nedir?

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 59 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-03-08 11:31:02
Editör : Kadir Kılıç
Kategori : Teknoloji

Merkezsiz finans geliştikçe daha alışmadığımız token ve coin çeşitleri karşımıza gün geçtikçe daha fazla çıkıyor. Blok zincirinde yer alan bilgilerin güvenliği ve değiştirilemeyen yeni fikirlerin de ortaya çıkmasına sebep oluyor.

NFT(Non-Fungible-Token) Nedir?

NFT bir blok zinciri ağında şifrelenen, hiç bir eşi olmayan token demektir. Standart coin ve token kavramından farklı bir biçimde çalışan NFT benzersiz, değiştirilmeyen, mülkiyet hakkı olmasıdır. Açılımı 'Non-Fungible Token' olan bir kısaltmanın Türkçemizde karşılığı ise takas edemeyeceğiniz/ dönüştüremeyeceğiniz bir kripto varlık ya da bir nevi para diyebiliriz. Özel kriptografik token türü olan NFT, kopyalanmaz ve tektir. NFT'nin özgün ve tek olması başka bir tokenle takas yapılmamasını sağlar bununla birlikte NFT'ye aktarılan bir sanat eserinin özgünlüğü doğrulanabilir ve eser kopyalanmasının önüne geçilir.

Yükseliş bitti, Bitcoin eriyorYükseliş bitti, Bitcoin eriyor

NFT Nasıl kullanılır?

NFT oluşturulması ve çıkarılması için bir çok çerçeveler mevcut. Bunların arasında en popüleri Etherium blok zinciri üzerinde eşsiz varlıklar çıkarmak, alıp satmak için standart olan ER-721'dir. Bunun ardından yeni geliştirilmiş bir standart ise ER-1155'tir. Farkı ise tek bir kontratın hem ikame edilebilir hem de eşsiz tokenları dahil etmesine imkan tanıyarak yeni fırsatlar ortaya koymuş olmasıdır.

Örnekle birlikte nasıl kullanıldığına örnek verecek olursak gerçekten sınırsız örnek bulabiliriz fakat bunların arasında en dikkat çeken birinden örnek verebiliriz. NBA Top Shot ligin ünlü oyuncularının müthiş anlarını ve maçlarını NFT olarak satıldığı bir sistem. Geçtiğimiz günlerde LeBron James'in bir smacının görüntüsü tam olarak 208 Bin ABD dolarına satıldı. Bu görüntüyü Youtube üzerinden de ücretsiz izleyebilirsiniz fakat NFT'lerin olayı size özgün bir kodla gelmesi ve eşsiz olması. 

Farklı bir örnek verecek olursak Twitter'ın kurucusu ve CEO'su Dorsey Twitter'da attığı ilk tweet'i NFT olarak satışa sunmuştu, buna verilen teklif ise dudak uçuklatabilir çünkü tam 2.5 Milyon ABD Doları. Buna ek olarak Kings Of Leon grubunun yeni albümünü NFT şeklinde çıkarması. Grimes'ın 6 Milyon ABD Doları değerinde yüzlerce sanat çalışması satması.

NFT gelecek vaat ediyor mu?

Bu cevabı zor olan sorulardan ancak yukarıda örneklendirdiğimiz ödenen çılgın ücretler ve teknolojinin son zamanlardaki ivmesini düşünürsek NFT, gelecekte hayatımızda yer alması büyük bir ihtimal. Ödenen ücretlerin yüksek olduğunu düşünüyorsanız bunun arkasında aslında bildiğimiz bir alışkanlık var. Az olan her zaman çok daha değerlidir.

NFT Coin Nereden Alınabilir

NFT Coin odaklı projelerin büyük bir kısmı Binance kripto para borsası üzerinden alınıp satılabilmekte. Türkiye için de alım/satım işlemleri aktif durumdadır.

NFT Neden Değerleniyor?

NFT Coinler şu an ısınma modunda. Özellikle Twitter CEO'su Jack Dorsey'in ilk tweeti 2,5 milyon dolara satılmasıyla birlikte dikkat çeken Coin insanların ilgisini çektikçe değerlenmeye devam edecektir.

Kaynak: Non-Fungible-Token (NFT) Nedir? Nasıl Çalışır? (coinadam.com)


Bitcoin ve Ethereum düşüşe geçtiBitcoin ve Ethereum düşüşe geçti
Bitcoin, 50 bin barajını tekrar geçtiBitcoin, 50 bin barajını tekrar geçti

PAYLAŞ