Nokia Lumia 1520 İncelemesi (Video) - Haberler - indir.com

Nokia Lumia 1520 İncelemesi (Video)

Tahmini Okuma Süresi : 8 ' 31 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-01-30 00:00:00
Editör : Zafer YILMAZKARA
Kategori : Donanım

Nokia'nın Phablet segmentindeki ilk telefonu Nokia Lumia 1520 modelini indir.com test merkezimizde inceledik. Telefonla ilgili teknik detay ve özellikleri haberimizde bulabilirsiniz.

6 inch FHD ekrana ve 4 çekirdekli işlemciye sahip olan Lumia 1520, Nokia'nın bu alandaki ilk akıllı cihazı olarak karşımıza çıkıyor. İşlemci yönünden Lumia serisi telefonların zirvesinde bir yere sahip olan Lumia 1520'yi dilerseniz kutu içeriğiyle birlikte incelemeye başlayalım.

KUTU İÇERİĞİ

Nokia Lumia 1520 Kutu içeriği

Nokia Lumia 1520, Nokia AC-60 MicroUSB Şarj Cihazı, Nokia Şarj ve Veri Kablosu CA-190CD, Nokia Kulaklık WH-208, Kullanım Kılavuzu, SIM Kapak Aparatı

TASARIM

Daha önce inceleyerek sizlerle de yaptığımız haberde paylaştığımız Lumia 1320'yle aynı boyutta ekrana sahip olan Lumia 1520, 6 inch'lik ekran büyüklüğü sayesinde telefon tablet karışımı bir cihaz olarak karşımıza çıkıyor. Elbetteki büyük ekranlı olmasının faydalarından çok kullanıcılara zararı da var. Zira bu telefonu cebinizde taşımak istediğinizde kasadaki sivri köşeler nedeniyle oturduğunuzda bazı sorunlar ile karşılaşabilirsiniz.

Ön Tasarım

209 gram ağırlığa sahip olan telefon 8.7 mm kalınlığıyla da bu büyüklükteki bir telefona göre oldukça ince bir tasarıma sahip. Cihazın üst kısmında Nokia logosu, ahize ve ön kamera yer alırken, alt kısımda da beyaz ışıklara sahip Windows kısayol tuşları bulunuyor.

Lumia 1520 Ön ve Arka Görünüş

Arka Tasarım 

Hatırlayacağınız üzere Nokia Lumia 1320'de batarya değiştirilemiyordu, ancak arka kapak açılabiliyordu. Lumia 1520'de de batarya değiştirme gibi bir imkan olmadığı gibi arka kapak da açılmıyor. Pek çok kere batarya şişme sorunu olduğu belirtildiği halde Nokia'nın bataryanın değiştirilemez şekilde tasarlamasının nedenini henüz anlamış değiliz.

Bunun haricinde parlak ve canlı bir renge sahip olan arka kısımda hoparlör, 20MP'lik oldukça harika çekimler yapabileceğiniz kamera ve hemen üzerinde de 2 tane LED flash ışığı dikkatimizi çekiyor. 

Çevre Tasarımı

Cihazın ekranına göre sağ yan tarafına baktığımızda üstte ses seviyesi, ortada açma/kapama ve hemen altında da hızlı kamera tuşunu görebiliyoruz.

Nokia Lumia 1520 sağ yan

Sol yan tarafında ise çekmece tarzında tasarlanmış 2 farklı yuva bulunuyor ki bu yuvalardan birisi NanoSim kart diğeri ise microSD kart yuvası.

Nokia Lumia 1520 sol yan

Telefonun hemen altına baktığımızda şarj ve veri aktarım kablosunu takabileceğiniz bir bağlantı noktasıyla, üstünde kulaklık girişi bulunuyor.

DONANIM

Ekran

Nokia Lumia 1520'nin ilk 6 inch FHD ekrana ve 4 çekirdekli bir işlemciye sahip olduğunu incelememizin başında sizlerle paylaşmıştık. Buna ek olarak telefonun büyük ekranında Clear Black IPS LCD teknolojisinin sağladığı 368ppi görüntü parlaklığı sunuyor. Bu sayede güneş ışığının yoğun olduğu ortamlarda ekran üzerinde bir kararma olmadığı gibi istediğiniz her açıdan ekranı net bir şekilde görebiliyorsunuz.

Ekrandaki görsel yeteneklerin dışında oldukça hassas bir dokunmatik özelliğine de sahip olan cihazda bazen istemeden de olsa bu hassasiyet nedeniyle açmak istediğiniz uygulama dışında farklı bir uygulamanın açıldığını görebileceğiniz gibi yüksek duyarlılık modunu kapatarak bu gibi istemsiz işlemleri engelleyebilirsiniz.

Güç ve Hafıza

Güç yönünden baktığımızda oldukça yüksek bir performans sergileyen Lumia 1520'de Qualcomm Snapdragon 800 serisi 4 çekirdekli 2.2 GHz işlemci kullanılmış. Adreno 330 GPU ve 2GB RAM ile de desteklenmiş olan telefonda ayrıca 32GB dahili hafıza yer alıyor. İstenildiği takdirde telefon hafızası microSD kart yuvasına takabileceğiniz harici kartla birlikte 64GB'a kadar arttırılabiliyor.

Batarya

3400 mAh'lik bir batarya gücüne sahip olan telefon şarjının normal kullanımlarda 36 saate kadar, internet ve oyun gibi yoğun aktivitelerde ise 18 saate yakın bir süre dayanabildiğini de sizlerle paylaşmamızda fayda var.

Kamera ve Ses Kayıt Özellikleri

Arka kısımda 20MP'lik PureView bir kamera, çift LED flash ışığı ve Zeiss optiklere sahip olan Lumia 1520 ile hem gündüz hem de gece birbirinden harika fotoğraf ve video çekimleri yapabileceğiniz gibi cihazla yüklü gelen Nokia Pro Cam uygulamasını çalıştırarak netleme oranından iso değerine ve hatta ışık koşullarına kadar pek çok ayarı isteğinize göre düzenleyerek daha iyi çekim sonuçları elde edebilirsiniz.

Nokia Lumia 1520 Ön ve Arka Kamera

Ön kısımda 1.2MP'lik değere sahip olan kamera sayesinde de 720p kalitede çekimler yapılabilir ve hatta 2X Zoom özelliğini kullanarak detay görüntülerde çekebilirsiniz. Bunun yanı sıra 4 mikrofonlu Nokia Rich Recording sistemi yer alan cihaz sayesinde yüksek sesli ortamlarda bile anlaşılabilir ses kalitesinde video çekimleri yapabiliyorsunuz.

PERFORMANS

Ekran büyüklüğü ve sahip olduğu 4 çekirdekli işlemci bakımından pek çok uygulama ve oyun ile performans denemesi yaptığımız Nokia Lumia 1520'de Gameloft'un en popüler araba yarışı oyunlarından olan Asphalt 8: Airborne oynadık. Oyun esnasında kesinlikle yavaşlama ya da takılma sorunu yaşamadığımız cihazda, ciddi anlamda bir ısınma probleminin olduğunu da sizlerle paylaşalım. Öyle ki; abartmadan söylüyoruz, cihazda kalıcı bir hasar meydana gelir diye oyunu kapatmak zorunda kaldık.

Cihaz üzerinde çeşitli Benchmark uygulamalarıyla yaptığımız performans testlerinin sonuçlarını aşağıda bulabilirsiniz.

Nokia Lumia 1520 Performans Test Sonuçları

YAZILIM

En güncel Windows Phone 8 işletim sistemi deneyimi yaşayabileceğiniz Nokia Lumia 1520'de standart olarak kişisel bilgi yönetim (hesap makinesi, çalar saat, rehber, yapılacaklar listesi) gibi uygulamalar hazır olarak bulunuyor. Excel, Word, PowerPoint ve OneNote gibi Office uygulamalarının yer aldığı cihazda kaliteli çekimler için çeşitli kamera ayarlarını yapabileceğiniz Nokia Pro Cam, çektiğiniz fotoğraf ve videolarınızı kategorize ederek hikayeleştirmenizi sağlayan Nokia Storyteller uygulamaları da yüklü olarak yer alıyor.

Nokia Lumia 1520 Uygulamalari

Bunlara ek olarak Nokia'nın Navigasyon ve GPS alanında vazgeçilmez uygulamalarından olan Here Maps'de bu cihazda yerini almış durumda. Alternatiflerinden daha iyi yer tespiti yapabilme özelliğine de sahip olan Nokia'larda ayrıca yer bildirim uygulaması Foursquare, pek çok alternatif cihazda sapma olmadan yer tespiti yapamazken Lumia'nın hem 1320 hem de 1520 modellerinde yer tespiti konusunda oldukça başarılı olduğunu gördük.

EDİTÖRÜN YORUMU

Nokia Lumia 1520'yle geçirdiğim 2 haftalık süre boyunca tasarım açısından göze fevkalade hoş gelen görüntüsünün yanında, kasasındaki keskin köşeler nedeniyle cebime sığdırmayı bir türlü başaramadığım cihazdan, performans açısından oldukça başarılı sonuçlar aldığımı açıkça söyleyebilirim.

Eğer 'büyüklüğü benim için sorun olmaz, çantamda taşırım' düşüncesindeyseniz ve de telefon-tablet karışımı bir cihaza sahip olmak istiyorsanız Nokia Lumia 1520'yi tavsiye edebilirim.




Nokia Lumia 1520 İnceleme Videosu


PAYLAŞ