MP3 Formatı Tarihe Karışıyor - Haberler - indir.com

MP3 Formatı Tarihe Karışıyor

Tahmini Okuma Süresi : 1 ' 45 ''   Yayınlanma Zamanı : 2017-05-17 16:00:00
Editör : Onur Köse
Kategori : Teknoloji

Şarkı dinlemek denildiğinde akla gelen ilk dosya uzantı ve formatlarından birisi olan MP3'ün günümüzdeki popülerliği azalmaya devam ediyor. Birçok dosya formatının piyasada MP3'ü geride bırakmalarından ötürü online müzik servislerinin de yayılması bunlara destek sağladı diyebiliriz. Özellikle Spotify, Apple Music gibi dünyaca popüler çevrim içi müzik servislerinin milyonlarca kullanıcıya ulaşması ile beraber varolan müzik dosya formatlarıda popülerliğini yitirmeye yüz tutmuş durumda. Bir süredir popülerliği azalmakta olan MP3 formatı şimdi ise tarih olmaya başlıyor.

MP3 format geliştiricileri internet üzerinden yaptıkları açıklama ile beraber MP3 formatının sonuna geldiklerinin duyurusunu gerçekleştirdi. Artık bu formatın daha fazla destek almayacğaını ve MP3 ile olan tüm ilişki patentlerinin iptal edileceği ifade ediliyor. Geliştiricilerin ifade ettiklerine göre MP3 hala günümüzde kullanılan bir format olsa bile müzikleri saklamak konusunda daha birçok gelişmiş dosya formatlarının olduğunu ifade ediyorlar. Bu yüzde MP3'ün fişi çekilecek ve arkada kalan müzik dinleme formatlarının ise önünün açılması sağlanacak. Müzik severlere göre avantaj olması beklenen bu durumun daha iyi olması bekleniyor.

Günümüzde ise radyo ve TV yayınlarının ISO-MPEG kodeklerini kullandığı için ACC alesinde olan dosya formatlarının kullandığı beliritliyor. Gelecekte ise daha çok MPEG-H formatlarının oldukça yaygınlaşması bekleniyor. Bu yeni formattaki müziklerin ise düşük dosya boyutların sahip olacağından ötürü daha fazla yüksek ses kalitesi sunması bekleniyor. Bakalım bu müzik formatlarında yaşanan hareketlilik müzik saklama ve kalitesi noktasında ne gibi değişiklikler yaratacak göreceğiz. Ayrıca piyasada bulunan MP3 formatına sahip müziklerin ise hala çalacağı ancak format anlamında pisayada öncelik olarak tercih edilmeyeceği ifade ediliyor.





PAYLAŞ