Mozilla Firefox'da Eklenti İzlerini Kontrol Etmek Nasıl Yapılır? - Haberler - indir.com

Mozilla Firefox'da Eklenti İzlerini Kontrol Etmek Nasıl Yapılır?

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 9 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-07-07 17:15:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Donanım

Günümüzün en büyük sorunlarından bir tahmin edeceğiniz üzere internet güvenliği. Teknolojinin gelişmesi sayesinde mevcut sınırların kalması ve bu sebeple kötü niyetli kişilerin kolaylıkla kullanıcıların bilgisayarlarına erişmeleri mümkün hale geldi. Bunun yanı sıra aynı zamanda çeşitli yöntemler ve kayıt işlemleri sebebiyle tarayıcımız bir çok kişisel bilgiyi kaydederek ciddi anlamda tehdit oluşturmaktadır. Bu gibi durumlarda önlem almak kullanıcı adına son derece faydalı olacaktır. En çok kullanılan tarayıcılar arasında yerini almayı başaran Mozilla Firefox tarayıcısına yüklenen etiketlerin, ne gibi erişim haklarına sahip olduklarını kontrol etmek ve gerekli durumlarda bu erişimleri sınırlandırmak isterseniz "Mozilla Firefox'da Eklenti İzlerini Kontrol Etmek Nasıl Yapılır?" yazımızı kendinize referans alabilirsiniz. 

Zaman zaman bazı durumlarda tarayıcıya çeşitli eklentiler yüklüyoruz. Söz konusu bu eklentiler faydalı işlevleri ile bir çok işimizi kolaylaştırma özelliğine sahipler. Fakat bununla beraber söz konusu bu eklentiler Mozilla Firefox'da bazı erişim izinlerini elde ederek çeşitli kişisel bilgilerinizi elde edebiliyor. Bu da elbette ki oldukça can sıkıcı bir durum olacaktır. Taryıcınıza ilk kez bir eklenti eklediğiniz anda Firefox, söz konusu bu eklentinin nelere erişim sağlayabileceğini size gösteriyor. Yüklemiş olduğunuz bu eklentilerin neleri görüntüleyebileceğini tek tek kontrol ederek zaman kaybetmek istemiyorsanız sizde Project Insight isimli eklentiyi kullanarak tüm eklentilerinizin erişim izinlerini aynı anda kontrol edebilirsiniz. 

Firefox eklenti izinlerini kontrol etme işlemi

İşinizi kolaylaştırmak adına tarayıcınıza yüklediğiniz eklentilerin nelere erişim izni olduğunu tek tek kontrol etmek zamanınızı alacak bir işlemdir. Bu sebeple bunun içinde bir eklentiye sahip olarak diğer tüm eklentilerin nelere erişim izni olduğunu zaman kaybetmeden kontrol edebilirsiniz. Project Insight eklentisini tarayıcıya yükleyin ve daha sonra adres çubuğunun yan kısmında yer alan piramit şeklinde bir buton eklenecektir. Bu butona tıklayarak işlemlerinize devam edebilirsiniz. Bu işlemlerin ardından açılan yeni sayfada etkinleştirilmiş olan eklentiler için verilen izinleri görebileceksiniz. 

Tarayıcıya yüklemiş olduğunuz tüm eklentilerin izinlerini görmek isterseniz bunları aktif hale getirdiğinizden emin olmanız gerekiyor. Sekmeler, Çerezler, İçerik Menüleri, İnternet Gezintisi, Web İstekleri, Proxy Ayarları, Gizlilik menülerine tıkladığınız anda genişleyen butondan eklentilerin erişim izinlerini kontrol edebilirsiniz. Elbette ki çok detaylı bir veri elde etmeniz pek kolay olmayacak. Bu sebeple belli bir miktar bilgi elde edecek olsanız da eklentinin nelere erişim sağlayabildiği hakkında genel olarak bilgi sahibi olacaksınız. Söz ettiğimiz Project Insight eklentisi genel olarak Mozilla Firefox'a yeni bir özellik eklemiyor. Bu yardımcı uygulama Firefox eklenti izinlerini görüntülemenizi sağlamak amacıyla tasarlanmış olup, olabilecek bir hatayı ayıklama yapabileceğiniz özel bir format sunuyor. Ayrıca bunun yanı sıra eklentinin erişim sağlayabileceği her izin için de faydalı olacak simgeleri de görüntüleyebilirsiniz. Eğer varsa elbette ki eklenti seçeneklerine de erişim sağlayabilirsiniz. Bilgisayarınızı nasıl güvenli kullanacağınız ya da nasıl daha uzun ömürlü yapacağınız sizin iyileştirme seçeneklerinize bağlı olarak değişkenlik gösteriyor. Bu sebeple detaylı bir araştırma yapmakta fayda vardır. 

 




İlgili uygulamalar

PAYLAŞ