Mozilla Firefox Lite rafa kaldırıldı - Haberler - indir.com

Mozilla Firefox Lite rafa kaldırıldı

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 0 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-07-07 15:00:02
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Teknoloji

Dünyanın popüler tarayıcılarından Mozilla, Firefox Lite uygulamasını rafa kaldırma kararı aldı. 2017 senesinde hizmete sunulan Firefox Lite artık kullanılamayacak.

Mozilla dün Firefox Lite adını verdiği internet tarayıcısının fişini çekti. Şirket Firefox Lite’ı 2017 senesinde düşük sistem gereksinimine sahip telefonlar için geliştirmişti. Ancak sonrasında çeşitli güncellemelerle uygulama gereksiz sayılabilecek pek çok özellik kazandı. Tabi bu özellikler uygulamasının sade yapısının bozulmasına neden oldu. Görünüşe göre buda şirkette kullanıcı kaybettirdi.

Corona virüs Mozilla’yı yeniden yapılanmak zorunda bıraktıCorona virüs Mozilla’yı yeniden yapılanmak zorunda bıraktı

Firefox Lite uygulaması neden kaldırıldı?

Aslına bakarsanız Firefox Lite ilk yayımlandığı zaman tamamen farklı bir isimle kullanıma sunulmuştu. Firefox Rocket adıyla kullanıcılara sunulan uygulama ilk çıkış yaptığı sene sadece Endonezya’da kullanıma sunulmuştu. 1 sene sonrasında global pazara çıkış yapan uygulamanın adı Firefox Lite olarak değiştirilmişti.

Şirketin 2017'de kullanıma sunduğu web tarayıcısı, ilk etapta düşük donanıma sahip akıllı telefonlarda hiçbir sorun yaratmadan hızlı ve akıcı bir şekilde çalışıyordu. Ama zaman içinde Mozilla, uygulama için yayımladığı her güncellemeyle kullanıcılarına ekstra özellikler sundu. Tabi ki de şirketin buradaki amacı değişken kullanıcı özelliklerine ayak uydurmaktı. Ama uygulama için yayımlanan gereksiz özellikler zaman içinde tarayıcının yavaşlamasına neden oldu. Sade bir tasarımla kullanıma sunulan uygulamanın karmaşık bir hale gelmesi de kullanıcıların farklı uygulamalara yönelmesine neden oldu. Şirketin Firefox Lite için yayımladığı vu gereksiz özelliklerden biri de seyahat planlama özelliğiydi. Firefox Lite’ın yeni sekmesine eklenen buton ile birlikte ziyaret edilecek önemli yerleri, önerilen restoranları ve diğer benzer verileri gösterebileceğini düşünülse de özellik tam olarak bu işe yaramıyordu.

Bu özellik Instagram'daki ilgili bir etikete, bazı YouTube videosuna ve Booking.com otel önerilerinin birden fazla sayfasına kısayol olarak karşınıza çıkmasını sağlıyordu. Pek de işlevi olmayan bu özellikler uygulamayı amacından saptırdı ve standart özellikleri kullanmak bile oldukça zor bir hale geldi.

Mozilla Firefox'u daha etkili kullanmak için önerilen ayarlar

Ve zamanla uygulamanın "Lite" sürümü, düşük donanıma sahip telefonlarda olması gerektiği gibi çalışmamaya başlamıştı. Çıkış yaptığı günden bu yana 5 milyon kez indirilen uygulama için yolun sonuna gelindi. Bu rakamın standart tarayıcının beta sürümünün yarısı kadar olduğunun da altını çizelim.

Şirket Firefox Lite için 9 Haziran 2021 tarihinde son güncellemesini yayımlamıştı. Bu güncellemeyle birlikte yaklaşık olarak 6,5 MB dosya boyutuna sahip olan Firefox Lite, Android 5.0 ve sonrası işletim sistemine sahip olan akıllı telefonlarda kullanılabiliyordu. Yapılan açıklamada uygulamanın artık güvenlik güncellemeleri dahil olmak üzere güncelleme almayacağı duyruldu.


Mozilla Firefox Adobe Flash desteğine son veriyorMozilla Firefox Adobe Flash desteğine son veriyor
Mozilla Firefox'u daha etkili kullanmak için önerilen ayarlarMozilla Firefox'u daha etkili kullanmak için önerilen ayarlar

PAYLAŞ